Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
24.12.2010
Słodki suflet korzenny
Suflety to ciasta wymagające dużej cierpliwości i wytrwałości przy przygotowaniu. Rozkoszny smak jaki posiadają wynagradza jednak z nawiązką wszystkie trudy.
Suflet jest doskonałym dodatkiem do kawyźr. Wikipedia. pl
- 4 jajka
- 500 ml śmietanki 18%
- 120 g cukru
- 20 g maki ziemniaczanej
- 50 g masła
- Przyprawa do ciasteczek korzennych KAMIS
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Śmietankę zagotować z przyprawą korzenną, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem, miskę z żółtkami ustawić na garnku z wrzącą wodą (w tzw. kąpieli wodnej), dodać śmietankę, ubijać tak, aby nie doprowadzić do wrzenia, gdy zgęstnieje, wystudzić. Do masy dodać ubitą z łyżką mąki ziemniaczanej pianę, delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wlać do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek. Piec 30 minut w temp. 180˚C.
Pieczona poezja!
Smacznego!
(gs)