Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
15.12.2010
Wino i piwo ukryte w obiedzie
Alkohole są doskonałym dodatkiem do potraw nie tylko jako trunki, także jako przyprawy, kiedy doskonale wydobywają ukryte smaczki. Doskonale pasują np. do korzennej karkówki w sosie miodowo-piwnym.
Korzenna karkówka w sosie źr. KAMIS
Niezbędne składniki:
- 1 schab karkowy
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 100 ml czerwonego wina
- 200 ml piwa
- 70 ml miodu
- olej
Przyprawy KAMIS:
- Marynata korzenna do mięs i drobiu
- ½ opakowania Goździków
- 6-8 owoców Kardamonu Specialite
- Sól morska w młynku
- Pieprz czarny w młynku
Ilość: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 120 minut + czas marynowania
Karkówkę natrzeć marynatą korzenną, naszpikować goździkami, posmarować olejem. Odstawić na 24 godziny, cebulę pokroić w piórka, włożyć razem z karkówką do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec w 165˚C około 100 minut podlewając wodą.
Sos uzyskany podczas pieczenia przelać do rondelka, dodać czerwone wino, miód, piwo, ziarenka z owoców kardamonu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojoną na cienkie plastry karkówkę podawać z sosem.
Smacznego!
(gs)