Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PR dla Zagranicy
Przemysław Pawełek 22.12.2023

"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Kulinarna podróż do wymyślonego świata

Książka oparta na publikacjach Andrzeja Sapkowskiego i grach CDP Red. To zbiór przepisów autorek internetowego serwisu Witcher Kitchen.

Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczy czy też ballad mistrza Jaskra.

Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik.

Książka "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska" Anity Sarny i Karoliny Krupeckiej to kulinarna podróż, pełna fikcyjnych przepisów, według których można przygotować prawdziwe dania w realnym świecie. Z autorkami rozmawiał Przemysław Pawełek.