Polskie Radio

Kurczaki uodporniają na antybiotyki

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2015 23:00
Ekspertów do spraw żywienia coraz bardziej niepokoją europejskie kurczaki. Bakterie przenoszone przez drób stają się bowiem coraz bardziej oporne na antybiotyki - wynika z raportu Unii Europejskiej.
Audio
Kurczaki uodporniają na antybiotyki
Foto: Glowimages

Chodzi o bakterie z rodzaju Campylobacter, bywają one obecne w kurczakach sprzedawanych w sklepach. To te bakterie są jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia pokarmowego u ludzi.

Teraz w próbkach ludzkich i tych z drobiu zaobserwowano oporność na podstawowe antybiotyki w ponad połowie przypadków. Rośnie też oporność na leki u wywołującej zatrucia bakterii - salmonelli.

Raport Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności został sporządzony na podstawie danych z 28 krajów Unii. Zdaniem autorów lekooporność oznacza, że jest coraz mniej jest opcji leczenia zakażeń u ludzi.

(IAR)

Zobacz więcej na temat: biologia medycyna NAUKA
Czytaj także

Pod wpływem "hormonu miłości" makaki lepiej się komunikują

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 15:45
Czy to sposób na autyzm? Hormon miłości czyli oksytocyna. Sprzyja interakcjom społecznym młodych makaków rezus.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego pamiętamy to, co pamiętamy?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2014 00:02
Naukowcy mają nowe wskazówki dotyczące tego, jak działa nasza pamięć. Szczegółowe obserwacje wyspecjalizowanych komórek w mózgu prowadzili badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Northwestern.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolce w głowie człowieka. Odkrywamy tajemnice mózgu

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2014 13:00
Czy mózg może powstać ze skóry? I czy ma to znaczenie w medycynie? O ciekawych i fascynujących badaniach prowadzonych przez polskich naukowców, a związanych z poznawaniem tajemnic mózgu w "Wieczorze odkrywców".
rozwiń zwiń