Polskie Radio

Kuchnia polska wczoraj i dziś

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 16:10
W sobotę 2 czerwca 2018 odbyła się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"”.
Ogłoszenie wyników konkursu Kulinarna Polska wczoraj i dziś
Ogłoszenie wyników konkursu "Kulinarna Polska wczoraj i dziś"Foto: PR

Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord w Warszawie odbyła się na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk w Pułtusku.
Patronat honorowy nad konkursem objęli minister środowiska Henryk Kowalczyk oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.

Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.

Organizatorzy zaprosili do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie brały udział dwuosobowe ekipy kucharzy).

Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były:  
- Filet z miętusa oraz jogurt naturalny
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego był:
- Udziec z sarny oraz borowik

(mat.prasowe)

Czytaj także

Maciej Orłoś poprowadzi Wielki test o żywności. Dobrze gotuje... parówki

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 11:24
- Potrafię również obrać ziemniaki, włożyć je do garnka i w odpowiednim momencie je wyjąć, nieźle radzę sobie z jajecznicą - mówił w Jedynce znany dziennikarz.
rozwiń zwiń