Insulinooporność jest pierwszym krokiem do pojawienia się cukrzycy. Zanim tak się stanie, przez wiele lat organizm podejmuje działania obronne, które polegają na zwiększeniu wydzielania insuliny, co dobrze wpływa na stężenie glukozy. Dopiero wtedy, kiedy te czynności przestają działać, pojawia się cukrzyca typu II. – Tak naprawdę cukrzyca jest wypadkową dwóch procesów: osłabienia mocy działania insuliny i odpowiedniego zwiększenia produkcji insuliny . Dopóki organizm potrafi zwiększać produkcję insuliny, to mimo narastania insulinooporności nie będzie cukrzycy - skomentował dr n.m. Maciej Jędrzejowski. Aby rozpoznać cukrzycę wykonuje się pomiar glukozy we krwi żylnej. Przyjmuje się, że cukrzyca jest wtedy, gdy poziom glukozy na czczo będzie powyżej 126 mg/dL, natomiast stan przedcukrzycowy jest między 100–125 mg/dL na czczo.
Większość osób chorych na cukrzycę typu II zmaga się także z otyłością. To, co może temu zapobiec to wysiłek fizyczny, który pozwala uniknąć kumulacji tłuszczu w mięśniach. Rodzaj wysiłku fizycznego zależy jednak od celów, jakie chcemy osiągnąć. Jeżeli pragniemy zapobiec insulinooporności mięśniowej, dobrze jest intensywnie pracować nad różną grupą mięśni. Natomiast jeżeli pragniemy pozbyć się otyłości, korzystne są długotrwałe wysiłki fizyczne, które pozwolą mięśniom spalić swój cukier zapasowy, czuli glikogen, a następnie kwasy tłuszczowe.
58:47 2021_11_09 22_00_30_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 9 listopada godz. 22:00
W isnulinooporności pewne znaczenie odgrywa także stres, ponieważ powoduje on wydzielanie m.in. kortyzolu, który uwalnia aminokwasy z białek. Następnie zostają one przerobione na glukozę, która jest wykorzystywana do pracy mózgu. Tak więc wzrost glukozy spowodowany wyrzutem kortyzolu jest jednoznaczny z podniesieniem się insuliny, co sprzyja otyłości i insulinooporności.
Przy insulinooporności nie zaleca się spożywania szybko trawionych węglowodanów, m.in. produktów z mąki pszennej, gdyż podbijają one insulinę. Można natomiast jeść węglowodany wolno trawione, w tym pieczywo żytnie, kaszę, warzywa, orzechy czy produkty strączkowe. Niekorzystną substancją jest także fruktoza oraz tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego również olej palmowy i kokosowy, który możemy zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Jeżeli chodzi o spożywanie np. wędlin, dopuszczalne jest jedzenie mięsa chudego.
---> SŁUCHAJ POLSKIEGO RADIA DZIECIOM <---
Audycja: Strefa rodzica
Prowadziła: Joanna Ficińska
Gość: dr n.m. Maciej Jędrzejowski, endokrynolog
Data emisji: 9.11.2021
Godzina emisji: 22.00.
Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 23.00.
Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.
Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam!
Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych.