Polskie Radio Dzieciom

Jak zadbać o odporność w naturalny sposób?

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2021 13:20
Wrzesień to czas, kiedy liczba przypadków osób zmagających się z chorobami górnych dróg oddechowych zaczyna wzrastać. Jednakże w momencie zachorowania jest już za późno na to, by wzmocnić odporność, ponieważ najpierw nasz organizm musi wyzdrowieć i wrócić do dobrego stanu. Tak więc, nasze działania dążące do zwiększenia odporności w tym okresie będą nieskuteczne, jeśli nie będziemy o nią dbać przez cały rok. O tym, jak to zrobić w naturalny sposób opowiedziała w "Strefie Rodzica" Ana Krysiewicz, farmaceutka i autorka książki "Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka".
Shutterstock.comLunov Mykola
Shutterstock.com/Lunov MykolaFoto: Shutterstock.com/Lunov Mykola

Pozbycie się złych nawyków i wprowadzenie dobrych może być czasochłonne. Jednakże jedną z rzeczy od których możemy zacząć jest dostosowanie odpowiedniej temperatury do spania. W okresie, kiedy grzejemy rzadko spędzamy czas na dworze lub wietrzymy pomieszczenie, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. - Najlepsza temperatura, zwłaszcza do spania to jest od 16 do 19 stopni – powiedziała Ana Krysiewicz. Dobrze jest także zadbać o wilgotność powietrza. Jeżeli nie posiadamy klimatyzacji lub nawilżacza powietrza, możemy zamiast tego położyć mokre ubrania na kaloryfer. Oprócz tego istotny jest także ruch na świeżym powietrzu oraz stały rytm snu, który korzystnie wpłynie na stan naszej odporności.

Wpływ na odporność ma również nasza dieta, do której nie warto podchodzić ze stresem licząc wszystko co się je, lecz starać się zachować balans. Co więcej, kupowanie multiwitamin możemy zastąpić spożywaniem większej ilości warzyw i owoców. W przypadku dzieci do 8 roku życia, aby dostarczyć im dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjedzenia np. pół pomidora. Oprócz tego dobrze jest także czytać skład kupowanych produktów. 

Posłuchaj
59:35 2021_09_09 21_59_33_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 9 września godz. 22:00

W odróżnieniu od leków, których zadaniem jest leczenie, celem suplementów jest uzupełnienie diety w substancje, których możemy mieć niedobór. Co ciekawe, u osób pracujących fizycznie przyjmowanie witaminy C nie zapobiegnie wystąpieniu choroby, lecz skróci jej czas. Za produkty, które wzmacniają odporność uważane są także tzw. superfoods, np. kimchi czyli azjatycka kiszonka. Niemniej jednak równie dobrze mogą się sprawdzić polskie kiszonki bogate w probiotyki. Inne korzystne substancje to np. olej z czarnuszki, dobry dla osób chorych na astmę czy alergie. 

Audycja: Strefa rodzica
Prowadziła: Joanna Ficińska
Gość: Ana Krysiewicz - farmaceutka
Data emisji: 9.09.2021
Godzina emisji: 21.00.

Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 23.00.

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych

Zobacz także
Czytaj także

Jak dbać o florę bakteryjna jelit?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2021 13:48
Mówi się, że jelita są naszym drugim mózgiem. Ponadto, znajdują się w nich bakterie, które odpowiadają nie tylko za trawienie, ale pomagają przyswajać magnez i wapń oraz mogą chronić przed cukrzycą typu II i otyłością. Tak więc flora bakteryjna jelit ma znaczący wpływ na nasz organizm, w związku z czym dobrze jest ją wzmacniać. O tym jak to robić opowiedziała w "Strefie Rodzica" dietetyczka, Magdalena Czyrynda – Koleda.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Strefa rodzica". Przyczyny i konsekwencje cukrzycy

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2021 13:00
Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, a 90% wszystkich zachorowań stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2. Wynika to m.in. z niezdrowego stylu życia, nieodpowiednich nawyków żywieniowych, a w efekcie tego otyłości. Skutkiem tego jest również insulinooporność. Z kolei cukrzyca typu I to najczęstsza choroba metaboliczna wśród dzieci do 14 roku życia, która może rozwijać się w różnym tempie. O przyczynach i konsekwencjach cukrzycy opowiedział gość "Strefy Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom, prof. Agnieszka Szypowska, specjalistka z zakresu diabetologii i pediatrii z Polskiego Towarzystwo Chorób Autoimmunologicznych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co się dzieje z naszym organizmem, gdy zjemy muchomora sromotnikowego?

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2024 10:16
Zarówno kalendarz grzybiarza, jak i dowody w lesie podpowiadają, że sezon na grzyby już się rozpoczął. Chociaż dostępność do grzybów hodowlanych, jak i akcje medialne zwiększające świadomość na ich temat przynoszą efekty, wciąż pojawiają się przypadki zatruć po ich spożyciu. Co ciekawe, nawet grzyby jadalne, jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, o czym w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom mówiła dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia. 
rozwiń zwiń