Polskie Radio Dzieciom

"Dobrze przyprawione" - staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2018 17:15
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wracamy do dawnych zwyczajów i przepisów na tradycyjne potrawy. Ważną rolę grają w nich przyprawy korzenne, czyli cynamon, goździki, kardamon i anyż. Posłuchajcie skąd pochodzą i jak je wykorzystać w kuchni.
Audio
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: pixabay/CC0

Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane.

W audycji gościła Anastazja Bierzgalska - edukatorka kulinarna.

Wiecej informacji o warsztatach w stronie Muzeum: wilanow-palac.pl

Audycję przygotowała Marta Powałowska.

”Zapraszamy do stołu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą niedzielę o 15.00

data emisji: 09.12.2018


Zobacz także
Czytaj także

Kuchnia meksykańska pełna rozgrzewających i aromatycznych dań

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2018 15:40
Kuchnia meksykańska jest pełna wspaniałych dań, które nie dość, że smakują wyśmienicie, to jeszcze zachęcają swym wyglądem pełnym soczystych barw. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sposób na kolorowe naleśniki ze szpinakiem

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 12:00
Naleśniki można przyrządzić na słodko lub na słono. Bazą jest tu naleśnik, ale to dodatki stanowią ostatecznie o smaku przyrządzonego dania.
rozwiń zwiń