Powieści na antenie

"Zgiełk czasu"

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2017 12:23
Fikcyjna (auto)biografia Dymitra Szostakowicza, poruszająca wyobraźnię opowieść o życiu i twórczości tego wybitnego kompozytora w realiach stalinowskiej Rosji.
Audio
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 1. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 2. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 3. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 4. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 5. (To się czyta/Dwójka)
Krzysztof Gosztyła czyta Zgiełk czasu
Krzysztof Gosztyła czyta "Zgiełk czasu"Foto: Wojciech Kusiński/PR

szostakowicz wiki 1200.jpg
Barnes zbyt angielski, by pisać o Szostakowiczu?

Napisana w trzeciej osobie, acz stanowiąca w istocie monolog wewnętrzny, powieść ta tworzy intymny portret jednostki utkany z pojedynczych scen, wspomnień i przemyśleń; portret, który zarazem, wychodząc daleko poza swoje ramy, przedstawia wyrazisty wstrząsający obraz okrutnych czasów, w jakich przyszło żyć jej bohaterowi. 

"Zgiełk czasu" to pierwsza powieść Juliana Barnesa od czasu wyróżnionego Nagrodą Bookera "Poczucia kresu".

Fragmenty książki czytał dla Państwa Krzysztof Gosztyła.

***

materiały prasowe/bch

Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
Tematy kulinarne pojawiły się m.in. w książce Juliana Barnesa (na zdj.) pt. Coś do oclenia. Anglik we Francji
Tematy kulinarne pojawiły się m.in. w książce Juliana Barnesa (na zdj.) pt. "Coś do oclenia. Anglik we Francji"Foto: PAP/EPA/ALBERTO ESTEVEZ
Posłuchaj
21'50 Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia
więcej

O gotowaniu w powieściach i opowiadaniach Juliana Barnesa, o jego eseju kulinarnym na temat kuchni francuskiej w Anglii oraz o nietłumaczonej w Polsce książce Barnesa w całości poświęconej gotowaniu opowiadał Bogusław Deptuła.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bogusław Deptuła

Data emisji: 9.01.2016

Godzina emisji: 12.00

jp/mc

Czytaj także

"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni

28.04.2017 17:05
O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła.
Julian Barnes
Julian Barnes Foto: PAP/MARTA PEREZ
Posłuchaj
23'01 Bogusław Deptuła o książce "Pedant w kuchni" Juliana Barnesa (Droga przez mąkę/Dwójka)
więcej

pedant okł.jpg

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bogusław Deptuła

Data emisji: 29.04.2017

Godzina emisji: 10.00

bch