Otyłość staje się problemem, który dotyczy coraz większej grupy Polaków. Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywienia i Żywniości wynika, że tempo wzrostu otyłości wśród dzieci i dorosłych jest dziesięciokrotnie większe niż u Amerykanów.
Odżywiamy się coraz gorzej. Przede wszystkim jemy za dużo mięsa. W naszym narodowym menu jest zbyt mało miejsca na warzywa i owoce.
Jak zatem powinien wyglądać niskokaloryczny, zdrowy obiad?
Mariola Bojarska-Ferenc, propagatorka zdrowego trybu życia radzi, aby mięso zamienić na rybę, a ziemniaki na kaszę. W naszym menu nie może zabraknąć także sałat i gotowanych warzyw.
- Generalnie trzeba pamiętać, że w ciągu dnia powinno się zjadać około kilograma warzyw - mówi Bojarska-Ferenc.
Jednak sama dieta nie wystarczy. Nasz organizm potrzebuje także ruchu. Aby spalić kalorie można spacerować, biegać, tańczyć. Można, ale najpierw trzeba chcieć. Tymczasem Polacy najchętniej swój wolny czas spędzają przed telewizorem zagryzając perypetie serialowych bohaterów chipsami.
I tak siedzimy, jemy i tyjemy. A waga "szaleje".
Aby wysłuchać materiału dźwiękowego na temat manier żywieniowych Polaków, wystarczy kliknąć "Co mamy na talerzach?" w boskie "Posłuchaj".
(mb)