Nauka

Sok z borówek poprawia funkcjonowanie mózgu osób starszych

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2017 12:02
Borówki amerykańskie są źródłem flawonoidów, które posiadają właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne - wskazują naukowcy.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: TTL media/shutterstock.com

Jak podkreślają eksperci, dzięki temu pomagają chronić mózg przed skutkami starzenia oraz zmniejszają ryzyko demencji i choroby Alzheimera.

Czytaj więcej:
nauka 1200 free
Nauka w portalu PolskieRadio.pl

W badaniach uczestniczyło 26 zdrowych osób w wieku od 65 do 77 lat, z których 12 raz dziennie wypijało 30 ml skoncentrowanego soku z borówek (ekwiwalent 230 gramów owoców), a 14 osób spożywało placebo.

Przed rozpoczęciem badań oraz po 12 tygodniach uczestnicy poddawani byli różnym testom funkcji poznawczych, a pracę ich mózgu obserwowano podczas rezonansu magnetycznego. Mierzono także mózgowy przepływ krwi w stanie spoczynku.

W porównaniu z grupą stosującą placebo, u uczestników pijących sok z borówek zaobserwowano wyraźne zwiększenie aktywności w obszarach mózgu związanych z wykonywanymi testami poznawczymi, a także sprawniejszy przepływ krwi w mózgu.

Ponadto po zakończeniu kuracji sokiem badani radzili sobie lepiej podczas testów, także tych sprawdzających pamięć roboczą.

PAP Nauka w Polsce, kk

Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie żywność
Czytaj także

Produkty spożywcze przyszłości będą miały mniej kalorii?

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2016 13:20
Naukowcy pracują nad zmniejszeniem kaloryczności produktów spożywczych. Jednym z pomysłów jest zastąpienie tłuszczu żelem wytworzonym z alg morskich.
rozwiń zwiń