Nauka

Cukier jak złoto

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2009 04:35
Ceny cukru wzrosły do poziomu najwyższego o niemal 30 lat.

Analitycy obawiają się dalszych wzrostów cen podyktowanych rosnącym zapotrzebowaniem, spadającą podażą i niesprzyjającą pogodą.

Tylko dziś cukier na światowych rynkach podrożał o trzy procent i kosztuje ponad 21 dolarów za funt. Ostatnim razem tak wysokie ceny odnotowano wiosną 1981 roku. Światowe zapotrzebowanie na cukier jest coraz większe, chociażby ze względu na potrzeby rynku paliwowego; z cukru wytwarza się bowiem etanol. Najwięksi producenci mają także kłopoty zarówno z finansami jak i z pogodą. W Brazylii zbyt obfite opady ograniczają zbiór plonów, w Indiach z kolei panuje susza.

Zdaniem Cohena konsumenci w Unii Europejskiej, gdzie obowiązują limity produkcji cukru na razie nie powinni odczuć różnic w cenach produktów takich jak ciastka czy słodkie napoje. Na świecie jednak ceny mogą dalej rosnąć - w ciągu najbliższego roku może bowiem zabraknąć nawet 5 milionów ton cukru.

Rafał Motriuk

Czytaj także

Pszczele złoto

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2009 05:19
Produkty pszczele to jedne z najstarszych smakołyków i leków świata.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Złoto w beczkach

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2008 15:30
"Złoto w beczkach" czyli reportaż o regionie Cognaci i o tradycji wytwarzania wina.
rozwiń zwiń