Nauka

Egipskie jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2010 12:03
Egipscy kapłani jedli bardzo niezdrowo. Wielu z nich cierpiało na choroby układu krążenia.

Archeolodzy rozszyfrowali hieroglify, opisujące potrawy, jakie egipscy kapłani składali w ofierze swoim bóstwom. Aby zapewnić sobie przychylność sił nadprzyrodzonych, Egipcjanie przynosili do świątyń między innymi zabite bydło, dzikie ptactwo, owoce, warzywa, ciasto i piwo.

Po zakończeniu obrządku jedzenie rozdzielano pomiędzy kapłanów. Według naukowców, taka obfitująca w tłuszcze dieta nie wychodziła dostojnikom religijnym na zdrowie - zapadali na choroby układu krążenia i młodo umierali.

Potwierdziły to wyniki badań zabalsamowanych ciał kapłanów, które przeprowadzili archeolodzy z uniwersytetu w Manchester. U 16 z 22 mumii zachowały się fragmenty naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że większość tych kapłanów cierpiała na zwapnienie naczyń i umarła na choroby układu krążenia. Takie schorzenia nie były częste wśród przedstawicieli innych kast społecznych starożytnego Egiptu.

Czytaj także

Zagadka śmierci faraona

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2010 10:19
Badania DNA Tutanchamona pozwoliły ustalić dlaczego zmarł 19 władca Egiptu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Spojrzeć Tutowi w DNA

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2010 03:38
O przyszłości współpracy archeologów i genetyków mówi Albert Zink, członek grupy naukowców, którzy jako pierwsi przebadali DNA Tutenchamona.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odkryli grobowce

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2010 10:17
Archeolodzy odkopali egipskie grobowce sprzed 4 tysięcy lat. I to tuż koło Kairu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pizza i kebab triumfują w polskiej gastronomii

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2010 06:17
Zupy, pierogi i zapiekanki przegrywają z kuchnią napływową - pisze "Puls Biznesu".
rozwiń zwiń