Zespół naukowców z Korei Południowej oraz USA opracował ranking produktów spożywczych o szczególnych walorach żywieniowych i zdrowotnych. Specjaliści ocenili blisko tysiąc różnego rodzaju, surowych, nieprzetworzonych produktów spożywczych z całego świata, używając do tego zaawansowanych, komputerowych metod analitycznych.
Celem analizy było wskazanie produktów, które z uwagi na swoją wartość odżywczą (m.in. zawartość kluczowych witamin i mikroelementów, profil kwasów tłuszczowych, istotne kombinacje występujących w nich składników odżywczych), najlepiej nadają się do stosowania w zdrowej, zbilansowanej diecie, czyli mają duży potencjał zaspakajania potrzeb żywieniowych człowieka.
Migdały, czerymoja i karmazyn atalntycki
Trzy pokarmy, które uzyskały najwyższy wynik to: migdały, czerymoja i karmazyn atlantycki. Produkty te zanotowały oceny bliskie ideału, sięgające od 0,97 do 0,89 punktu, gdzie 1 było wynikiem maksymalnym, a średni wynik wszystkich produktów wyniósł 0,30. Dla porównania mięso z kurczaka otrzymało notę 0,18, orzeszki arachidowe 0,16, a miąższ kokosa zaledwie 0,07.
Czerymoja. Fot. Fabio Di Natale/shutterstock.com
Karmazyn atlantycki. Fot. Ingrid Maasi/shutterstock
Na kolejnych miejscach w zestawieniu (po wspomnianej wyżej czołowej trójce) znalazły się: ryby flądrokształtne (flatfish) z wynikiem 0,88, nasiona chia (0,85), pestki dyni (0,84), a także boćwina (burak liściowy), z wynikiem 0,78.
Na dobry wynik poszczególnych produktów w rankingu wpływ miała m.in. zawartość takich składników jak: cholina, witamina D, kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy (naukowcy wyróżnili te składniki jako szczególnie znaczące).
Nawet zdrowymi produktami nie można się objadać
Nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. Jeżeli coś jest wysoko odżywcze, to nie oznacza wcale, że możemy jeść tego do woli.
Migdały bogate w wapń i jednonienasycone tłuszcze są bardzo energetyczne, jarmuż zawiera szczawiany i goitrogeny, a wodorosty zbyt dużo jodu. - Ważna jest więc całościowa, dobrze zbilansowana dieta, prawidłowa ilość poszczególnych składników, a także regularność ich spożywania - wyjaśniła dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Rankingi tzw. super żywności należy traktować z dystansem również dlatego, że żywność może mieć bardzo różną jakość, nawet w obrębie tej samej kategorii produktowej.
- Z pewnością nieco inne właściwości i oddziaływanie na organizm będzie mieć jarmuż rosnący przy ruchliwej drodze od tego, który jest uprawiany w gospodarstwie ekologicznym. Inny będzie jarmuż kupiony prosto od rolnika od tego, który kupimy w markecie - wskazała Stolińska-Fiedorowicz.
Dietetyk zwróciła także uwagę na aspekt wzajemnej interakcji poszczególnych składników odżywczych oraz stopnia ich wchłaniania w organizmie.
- Każdy z nas inaczej przyswaja poszczególne składniki i ma też różne zapotrzebowanie na nie. Polecam spożywanie bogatej odżywczo żywności w oparciu o zalecenia zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ oraz zdrowy rozsądek - podkreśliła Stolińska-Fiedorowicz.
Zdrowie.pap.pl, Wiktor Szczepaniak, kk