Nauka

Trzy kiwi dziennie obniżą ciśnienie

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 11:00
Tak dostępnego środka na ciśnienie jeszcze nie było. Bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę C i E owoce kiwi pomagają obniżyć wysokie ciśnienie.
Trzy kiwi dziennie obniżą ciśnienie
Tak dostępnego środka na ciśnienie jeszcze nie było. Bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę C i E owoce kiwi pomagają obniżyć wysokie ciśnienie, 
Wysokie ciśnienie jest jednym z głównych czynników chorób serca, a powszechnie znane zielone owoce mogą pomóc w jego zwalczaniu - wynika z badań zaprezentowanych podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando.  
Podczas ośmiotygodniowej analizy, prowadzonej przez norweskich naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo, zaobserwowano spadek ciśnienia w grupie, która do swojej diety włączyła trzy owoce kiwi dziennie. W badaniach wzięło udział 118 osób z podwyższonym ciśnieniem, których wiek wynosił średnio 55 lat.
Jak podają autorzy badań, w grupie spożywającej trzy owoce kiwi dziennie monitorowane przez 24 godziny ciśnienie skurczowe było średnio o 3,6 mmHg niższe niż w przypadku osób, które do jadłospisu włączyły jedno jabłko dziennie. W pierwszej grupie niższe było także ciśnienie rozkurczowe, jednak w tym wypadku nie stwierdzono wyraźnego związku ze spożywaniem kiwi.
Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych, co sprawia, że cieszą się dużym zainteresowaniem naukowców. Badania wskazują, że regularne spożywanie tych zielonych owoców może zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy czy udaru.
Obecnie norweski zespół planuje przeprowadzenie szerzej zakrojonych badań, by potwierdzić wyniki swojej analizy.

Wysokie ciśnienie jest jednym z głównych czynników chorób serca, a powszechnie znane zielone owoce mogą pomóc w jego zwalczaniu - wynika z badań zaprezentowanych podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando.  

Podczas ośmiotygodniowej analizy, prowadzonej przez norweskich naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo, zaobserwowano spadek ciśnienia w grupie, która do swojej diety włączyła trzy owoce kiwi dziennie. W badaniach wzięło udział 118 osób z podwyższonym ciśnieniem, których wiek wynosił średnio 55 lat.Jak podają autorzy badań, w grupie spożywającej trzy owoce kiwi dziennie monitorowane przez 24 godziny ciśnienie skurczowe było średnio o 3,6 mmHg niższe niż w przypadku osób, które do jadłospisu włączyły jedno jabłko dziennie. W pierwszej grupie niższe było także ciśnienie rozkurczowe, jednak w tym wypadku nie stwierdzono wyraźnego związku ze spożywaniem kiwi.

Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych, co sprawia, że cieszą się dużym zainteresowaniem naukowców. Badania wskazują, że regularne spożywanie tych zielonych owoców może zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy czy udaru.

Obecnie norweski zespół planuje przeprowadzenie szerzej zakrojonych badań, by potwierdzić wyniki swojej analizy.

(ew/pap)

Czytaj także

Radiem w nadciśnienie

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2010 07:00
Działając na nerki krótkim impulsem fal radiowych, można lepiej kontrolować nadciśnienie tętnicze u chorych - informuje pismo "The Lancet".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czosnek lekiem na nadciśnienie

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2010 13:00
Czosnek może być użytecznym środkiem pomocniczym w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sposób na nadciśnienie? Awans społeczny

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2011 12:00
Awans społeczny zmniejsza ryzyko nadciśnienia - informuje "Journal of Epidemiology and Community Health". Nic prostszego!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sercowe sprawy Polaków. Nie jest dobrze

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2011 06:00
Serce przeciętnego Polaka jest starsze od jego wieku metrykalnego o dziewięć lat - wynika z raportu na temat chorób krążenia.
rozwiń zwiń