Nauka

Zastrzykiem w zły cholesterol

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2011 12:50
Zamiast codziennego zażywania leków, podwyższony cholesterol będzie można obniżać zastrzykiem podawanym co dwa tygodnie lub raz na miesiąc.
Zastrzykiem w zły cholesterol
Foto: SXC

Tę wygodną zmianę zapowiedziano podczas dorocznej konferencji American Heart Association (AHA), która odbyła się w Orlando.  

Zastrzyk na zły cholesterol
Zamiast zażywać codziennie leki, podwyższony cholesterol będzie można obniżać zastrzykiem podawanym co dwa tygodnie lub raz na miesiąc – poinformowano podczas dorocznej konferencji American Heart Association (AHA), która odbyła się w Orlando.  
Wskazują na to pierwsze badania przeprowadzone na ochotnikach przy użyciu preparatu o zakodowanej nazwie AMG145. Zawiera on ludzkie białko PCSK9 pobudzające wątrobę do usuwania z krwioobiegu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.
Zbyt wysoki poziom tego lipidu jest głównym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej i zawału serca. Zaleca się, by go obniżać zmianą stylu życia, czyli stosowaniem diety niskotłuszczowej (o niskiej zawartości tłuszczów zwierzęcych) oraz uprawianiem sportów.
Jeśli to nie pomoże, zalecane są statyny - leki obniżające zły cholesterol. Ale nawet one nie zawsze pomagają wszystkim pacjentom, a niektórzy z nich źle je tolerują. Dla tych chorych przeznaczony jest nowy preparat, podawany w zastrzykach, testowany przez firmę farmaceutyczną Amgen.
„Chcemy go stosować u pacjentów, u których nie udaje się obniżyć LDL we krwi poniżej 100 mg/dl” – zadeklarował Clapton Dias, dyrektor ds. naukowych Amgen w Thousand Oaks.
AFP informuje, że w dotychczasowych badaniach klinicznych uczestniczyło 58 zdrowych osób w wieku od 18 do 45 lat, którzy nie mieli podwyższonego cholesterolu. Otrzymywali oni jedną z pięciu testowanych dawek preparatu, a po upływie 85-113 dni mierzono u nich poziom LDL. Zaobserwowano spadek cholesterolu nawet o 64 proc. Nie stwierdzono natomiast zmiany stężenia trójglicerydów ani „dobrego” cholesterolu (HDL). Nie zauważono też działań niepożądanych.
Niedawna rozpoczęto testy na pacjentach z podwyższonym cholesterolem. Według AFP, kardiolodzy już teraz są jednak optymistyczni i wiążą z nowych preparatem duże nadzieje.
Dr Ralph Sacco, były prezydent AHA, twierdzi, że choć jest jeszcze zbyt wcześnie, by oceniać możliwości nowego leku, to jeśli tylko potwierdzi on swe zalety, będzie mógł pełnić ważną rolę w leczeniu podwyższonego cholesterolu.
Jego zdaniem, statyny są bardzo skuteczne w obniżaniu cholesterolu, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu, ale muszą być zażywane codziennie. Poza tym mogą powodować zaburzenia wątroby oraz miopatię (uszkodzenia i osłabienie mięśni – PAP), bóle mięśni i stawów. U niektórych pacjentów mogą wystąpić również zaburzenia żołądkowe-jelitowe, takie jak nudności i wymioty oraz bóle głowy.
Dr Daniel J. Rader, specjalista kardiologii prewencyjnej z University of Pennsylvania, twierdzi, że konieczne jest przeprowadzenie badań na większej grupie, ale już teraz preparat zawierający białko PCSK9, jest nowym, szczególnie interesującym przedmiotem badań w poszukiwaniu nowych metod obniżenia LDL.

Pierwsze badania przeprowadzone na ochotnikach przy użyciu preparatu o zakodowanej nazwie AMG145 wskazują, że będzie to możliwe. AMG145 zawiera ludzkie białko PCSK9 pobudzające wątrobę do usuwania z krwioobiegu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. To zbyt wysoki poziom tego lipidu jest głównym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej i zawału serca.

Zaleca się, by go obniżać zmianą stylu życia, czyli stosowaniem diety niskotłuszczowej (o niskiej zawartości tłuszczów zwierzęcych) oraz uprawianiem sportów. Jeśli to nie pomoże, zalecane są statyny - leki obniżające zły cholesterol. Ale nawet one nie zawsze pomagają wszystkim pacjentom, a niektórzy z nich źle je tolerują. Dla tych chorych przeznaczony jest nowy preparat, podawany w zastrzykach, testowany przez firmę farmaceutyczną Amgen.

- Chcemy go stosować u pacjentów, u których nie udaje się obniżyć LDL we krwi poniżej 100 mg/dl – zadeklarował Clapton Dias, dyrektor ds. naukowych Amgen w Thousand Oaks.

AFP informuje, że w dotychczasowych badaniach klinicznych uczestniczyło 58 zdrowych osób w wieku od 18 do 45 lat, którzy nie mieli podwyższonego cholesterolu. Otrzymywali oni jedną z pięciu testowanych dawek preparatu, a po upływie 85-113 dni mierzono u nich poziom LDL. Zaobserwowano spadek cholesterolu nawet o 64 proc. Nie stwierdzono natomiast zmiany stężenia trójglicerydów ani „dobrego” cholesterolu (HDL). Nie zauważono też działań niepożądanych.

Niedawna rozpoczęto testy na pacjentach z podwyższonym cholesterolem. Według AFP, kardiolodzy już teraz są jednak optymistyczni i wiążą z nowych preparatem duże nadzieje.

Dr Ralph Sacco, były prezydent AHA, twierdzi, że choć jest jeszcze zbyt wcześnie, by oceniać możliwości nowego leku, to jeśli tylko potwierdzi on swe zalety, będzie mógł pełnić ważną rolę w leczeniu podwyższonego cholesterolu.

Jego zdaniem, statyny są bardzo skuteczne w obniżaniu cholesterolu, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu, ale muszą być zażywane codziennie. Poza tym mogą powodować zaburzenia wątroby oraz miopatię (uszkodzenia i osłabienie mięśni – PAP), bóle mięśni i stawów. U niektórych pacjentów mogą wystąpić również zaburzenia żołądkowe-jelitowe, takie jak nudności i wymioty oraz bóle głowy.

Dr Daniel J. Rader, specjalista kardiologii prewencyjnej z University of Pennsylvania, twierdzi, że konieczne jest przeprowadzenie badań na większej grupie, ale już teraz preparat zawierający białko PCSK9, jest nowym, szczególnie interesującym przedmiotem badań w poszukiwaniu nowych metod obniżenia LDL.

(ew/pap)

Czytaj także

"Dobre tłuszcze" ochronią serce przed chorobami

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2010 07:48
Zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi może zmniejszyć ryzyko chorób serca średnio o 20 procent. To wyniki badań zespołu naukowców z Harvard Medical School.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wysoki cholesterol

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2008 10:45
Wysoki cholesterol
rozwiń zwiń
Czytaj także

Migdały do walki z cukrzycą

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2010 10:14
Małe, owalne, pokryte brązową skórką migdały warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne. Naukowcy twierdzą, że migdały mogą redukować ryzyko cukrzycy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sprawdź wiek swojego serca!

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2011 20:00
Chociaż masz 40 lat, Twoje serce może mieć o wiele więcej. Jeśli o nie szybko nie zadbasz, skutki mogą być opłakane.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trzymaj cholesterol w ryzach

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2011 12:53
- Jeżeli mamy wysoki poziom cholesterolu, zachęcałabym do diety. Dieta obniżająca cholesterol jest moim zdaniem jedną z najsmaczniejszych - mówi w Trójce dietetyk Urszula Kwiatek.
rozwiń zwiń