Nauka

Fast foody w Europie są zdrowsze niż amerykańskie

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2012 18:23
To samo zamówienie złożone w restauracji typu fast food w Ameryce i w Europie może znacznie różnić się pod względem zawartości soli – wynika z raportu opublikowanego w "Canadian Medical Association Journal".
Fast foody w Europie są zdrowsze niż amerykańskie
Foto: Lobo/Wikimedia Commons/CC
Fast foody w Europie zdrowsze niż w USA
To samo zamówienie złożone w restauracji typu fast food w Ameryce i w Europie może znacznie różnić się pod względem zawartości soli – wynika z raportu opublikowanego w „Canadian Medical Association Journal”. 
 
Zawartość soli w popularnych wśród bywalców fast foodów kawałkach kurczaka w panierce jest w USA 2,5-krotnie wyższa niż w takiej samej porcji kupionej w Wielkiej Brytanii.
Świadczy to o tym, że kwestią dobrej woli jest to, czy sieci fast foodów ograniczą ilość soli dodawanej do posiłków – podkreśla autor raportu dr Norman Campbell z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty.
W odpowiedzi rzeczniczka prasowa sieci McDonald's Danya Proud oświadczyła, że restauracje w USA zdążyły już zredukować poziom soli w produktach z kurczaka o 10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc.
Kanadyjczycy porównali informacje na temat składu ponad 2 tys. produktów sprzedawanych przez sześć sieci (Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut i Subway) w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii.
Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to do ograniczenia istotnego modyfikowalnego czynnika chorób serca.
Jak wynika bowiem z najnowszego raportu amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, w Stanach Zjednoczonych w przypadku aż dziewięciu na dziesięć osób ilość spożywanej soli przekracza zalecaną dawk

Zawartość soli w popularnych wśród bywalców fast foodów kawałkach kurczaka w panierce jest w USA 2,5-krotnie wyższa niż w takiej samej porcji kupionej w Wielkiej Brytanii.
Świadczy to o tym, że kwestią dobrej woli jest to, czy sieci fast foodów ograniczą ilość soli dodawanej do posiłków – podkreśla autor raportu dr Norman Campbell z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty.

W odpowiedzi rzeczniczka prasowa sieci McDonald's Danya Proud oświadczyła, że restauracje w USA zdążyły już zredukować poziom soli w produktach z kurczaka o 10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc.

Kanadyjczycy porównali informacje na temat składu ponad 2 tys. produktów sprzedawanych przez sześć sieci (Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut i Subway) w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii.

Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to do ograniczenia istotnego modyfikowalnego czynnika chorób serca.

Jak wynika bowiem z najnowszego raportu amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, w Stanach Zjednoczonych w przypadku aż dziewięciu na dziesięć osób ilość spożywanej soli przekracza zalecaną dawkę.

(ew/pap)

Czytaj także

Fast foody najpopularniejsze w klasie średniej

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 15:00
Tak twierdzą autorzy amerykańskich badań, opublikowanych w piśmie "Population Health Management". Dotąd uważano, że są przyczyną otyłości wśród najbiedniejszych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śmieciowe jedzenie spowalnia myślenie

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2011 12:58
Dieta bogata w witaminy i ryby może chronić mózg przed starzeniem się. Natomiast jedzenie typu fast food sprawia, że mózg się kurczy - twierdzą amerykańscy naukowcy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Skąd się wzięły "gorące psy"?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2012 15:21
Jak to się stało, że bułkę z parówką nazywamy hot dogiem wyjaśniała Kasia Węsierska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jesz zupki chińskie? Uważaj!

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2012 10:00
- Coś, co jest tańsze ma gorszą jakość. To żelazna zasada. Tak jest na pewno – przekonuje dr Andrzej Janicki z Zakładu Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności.
rozwiń zwiń