Kto dużo je, ten mało pamięta
Wysokokaloryczna dieta ma związek z częstszymi zaburzeniami pamięci u osób starszych - wynika z badań zaprezentowanych podczas dorocznego zjazdu American Academy of Neurology.
Zespół Jonasa Gedy z Mayo Clinic badał wpływ diety na 1233 osoby w wieku od 70 do 89 lat. Żadna z nich nie miała demencji, jednak u 163 rozpoznano łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment, MCI) – czyli zespół objawów klinicznych, opisywany jako stan przejściowy pomiędzy prawidłowym procesem starzenia się a łagodnym otępieniem. Choć osoby z MCI mogą normalnie funkcjonować, one same lub ich otoczenie zauważają upośledzenie pamięci.
Pacjentów podzielono na trzy grupy, pozostające na diecie: niskokalorycznej (600 do 1526 kcal dziennie), średniokalorycznej (1526 do 2142,5 kcal) i wysokokalorycznej (2142,5 do 6000).
Jak się okazało, wysokokaloryczna dieta była związana z dwukrotnie wyższym ryzykiem MCI niż dieta niskokaloryczna, natomiast nie było różnic pomiędzy grupą nisko- a średniokaloryczną. Z wcześniejszych badań wynika, że MCI może zapowiadać występującą później demencję.
Nie jest pewne, czy wysokokaloryczna dieta rzeczywiście powoduje MCI - być może osoby z zaburzeniami pamięci po prostu jedzą więcej lub w grę wchodzi jakiś dodatkowy czynnik. Jeśli jednak to łakomstwo okaże się czynnikiem ryzyka, profilaktyka MCI może się okazać łatwa w teorii, a trudna w praktyce - wystarczyłoby odżywiać się rozsądniej.
Zespół Jonasa Gedy z Mayo Clinic badał wpływ diety na 1233 osoby w wieku od 70 do 89 lat. Żadna z nich nie miała demencji, jednak u 163 rozpoznano łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment, MCI) – czyli zespół objawów klinicznych, opisywany jako stan przejściowy pomiędzy prawidłowym procesem starzenia się a łagodnym otępieniem. Choć osoby z MCI mogą normalnie funkcjonować, one same lub ich otoczenie zauważają upośledzenie pamięci.Pacjentów podzielono na trzy grupy, pozostające na diecie: niskokalorycznej (600 do 1526 kcal dziennie), średniokalorycznej (1526 do 2142,5 kcal) i wysokokalorycznej (2142,5 do 6000).
Jak się okazało, wysokokaloryczna dieta była związana z dwukrotnie wyższym ryzykiem MCI niż dieta niskokaloryczna, natomiast nie było różnic pomiędzy grupą nisko- a średniokaloryczną. Z wcześniejszych badań wynika, że MCI może zapowiadać występującą później demencję.
Nie jest pewne, czy wysokokaloryczna dieta rzeczywiście powoduje MCI - być może osoby z zaburzeniami pamięci po prostu jedzą więcej lub w grę wchodzi jakiś dodatkowy czynnik. Jeśli jednak to łakomstwo okaże się czynnikiem ryzyka, profilaktyka MCI może się okazać łatwa w teorii, a trudna w praktyce - wystarczyłoby odżywiać się rozsądniej.
(ew/pap)