Nauka

Statystyczny Polak je jabłka i pomidory

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2012 11:47
Średnio na głowę Polaka wypada 13 kilogramów zjedzonych jabłek rocznie (dane za 2011 rok). Właśnie po nie sięgamy najczęściej. Wśród warzyw nieodmiennie najpopularniejsze są pomidory (10 kilogramów rocznie).
Statystyczny Polak je jabłka i pomidory
Foto: sxc.hu
Statystyczny Polak je jabłka i pomidory 
Średnio na głowę Polaka wypada 13 kilogramów zjedzonych jabłek (dane za 2011 rok). Właśnie po nie sięgamy najczęściej. Wśród warzyw nieodmiennie najbardziej popularne są pomidory (10 kilogramów rocznie na statystyczną głowę). 
Konsumpcja jabłek spada. W zeszłym roku statystyczny Polak zjadł 13,2 kg jabłek, w 2010 roku - 15 kg, a w 2009 roku – 16,2 kg (dane GUS). Na drugim miejscu wśród polskich owoców uplasowały się jagodowe (m.in. truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki). W 2011 zjadliśmy ich średnio 4,7 kg na osobę, ale i ich jemy coraz mniej.
Z badań wynika, że pijemy również mniej soków owocowych i owocowo-warzywnych. Regularny spadek ich spożycia notowany jest od 2008 roku. Wtedy to na jedną osobę przypadało 12,2 kg soków, podczas gdy w 2011 już tylko 10,6 kg.
Jeśli nie jabłka, to co? Okazuje się, że jemy coraz więcej cytrusów i bananów. Od kilku lat ich konsumpcja systematycznie wzrasta i w ubiegłym roku wyniosła 12,8 kg na osobę. - Owoce zagraniczne mają w Polsce bardzo wysoki poziom spożycia. Wśród rodzimych owoców praktycznie konkurować mogą z nimi jedynie jabłka - mówi dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Agnieszka Falba. Jej zdaniem Polacy wciąż nie doceniają walorów krajowych owoców i warzyw.
 
Wśród warzyw pierwsze miejsce zajmują pomidory, a ich spożycie rośnie. W 2011 roku ich spożycie wyniosło 10,6 kg na osobę i było wyższe o niemal 1,5 kg w porównaniu z 2010 rokiem. Na stołach Polaków często widuje się również ogórki (7 kg/os.), kapustę (6,6 kg/os.), marchew (6,2 kg/os.) i cebulę (5,8 kg/os.), ale ich spożycie stopniowo spada.
 

Konsumpcja jabłek spada. W zeszłym roku statystyczny Polak zjadł 13,2 kg jabłek, w 2010 roku - 15 kg, a w 2009 roku – 16,2 kg (dane GUS). Na drugim miejscu wśród polskich owoców uplasowały się jagodowe (m.in. truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki). W 2011 zjadliśmy ich średnio 4,7 kg na osobę, ale ich też jemy coraz mniej.

Z badań wynika, że pijemy również mniej soków owocowych i owocowo-warzywnych. Regularny spadek ich spożycia notowany jest od 2008 roku. Wtedy to na jedną osobę przypadało 12,2 kg soków, podczas gdy w 2011 już tylko 10,6 kg.

Jeśli nie jabłka, to co? Okazuje się, że jemy coraz więcej cytrusów i bananów. Od kilku lat ich konsumpcja systematycznie wzrasta i w ubiegłym roku wyniosła 12,8 kg na osobę. - Owoce zagraniczne mają w Polsce bardzo wysoki poziom spożycia. Wśród rodzimych owoców praktycznie konkurować mogą z nimi tylko jabłka - mówi dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Agnieszka Falba. Jej zdaniem Polacy wciąż nie doceniają walorów krajowych owoców i warzyw. 

Wśród warzyw pierwsze miejsce zajmują pomidory, a ich spożycie rośnie. W 2011 roku wyniosło 10,6 kg na osobę i było wyższe o niemal 1,5 kg w porównaniu z 2010 rokiem. Na stołach Polaków często widuje się również ogórki (7 kg/os.), kapustę (6,6 kg/os.), marchew (6,2 kg/os.) i cebulę (5,8 kg/os.), ale ich spożycie stopniowo spada.

(ew/PAP)

Czytaj także

A może tak jabłuszko, marcheweczkę?

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2011 10:58
Rodzice uczniów dolnośląskich szkół zastanawiają się, czy kampanie informacyjne, promujące u najmłodszych zdrowy tryb życia i zdrową żywność, mają w ogóle sens.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolor jedzenia ma znaczenie

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 11:30
Warzywa i owoce można podzielić ze względu na kolorystykę. Czerwone wpływają na serce. Zielone - na układ oddechowy. Białe chronią przed infekcjami, a fioletowe wpływają na pracę wątroby. Żółte chronią wzrok.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedz truskawki - będziesz zdrowszy

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2012 11:30
Rozpoczął się sezon truskawkowy. Co prawda cena truskawek nie schodzi na razie poniżej 10 złotych, ale warte są grzechu. Nie dość, że są pyszne to i bardzo zdrowe.
rozwiń zwiń