Ponad połowa dzieci z alergią na jaja toleruje kurze jajko, jeśli będzie ono pieczone przez co najmniej trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza - informują amerykańscy badacze.
Wyniki badań zaprezentowanych na tegorocznym spotkaniu naukowym American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), które odbywa się w kalifornijskim Anaheim w dniach 8 - 13 listopada, wskazują na to, że około 56 proc. dzieci uczulonych na jajka jednak może je jeść. Warunek stanowi przygotowanie ich według określonych kryteriów (odpowiednio wysoka temperatura i odpowiednio długi czas pieczenia).
"Ponad połowa dzieci z alergią na jajka może jeść kurze jaja, jeśli są one zapieczone w co najmniej 176 st. Celsjusza w produktach takich jak ciasto i chleb. Wprowadzenie do jadłospisu pieczonych jajek może rozszerzyć dietę dziecka, poprawić jego jakość życia i być może przyspieszyć rozwój ogólnej tolerancji na jajka" - przekonuje alergolog Rushani Slatzman, główna autorka badania.
Na spotkaniu dotyczącym alergii można było się ponadto dowiedzieć, że uczulenie na jajka jest jedną z tych przypadłości, które mają szansę minąć z wiekiem. Według naukowców również ponad połowa dzieci (55 proc.) wyrasta z takiej alergii.
"Rozwój tolerancji na jedzenie zaobserwowano u jednego na czworo dzieci, a 55 proc. z nich wyrosło z alergii na jajka do wieku lat siedmiu" - informuje pani doktor pediatra, Ruchi Gupta. - Wśród dzieci najczęściej rozwija się tolerancja na jajka oraz mleko na drugim miejscu. Niewiele z nich wyrasta z uczulenia na skorupiaki i orzechy."
Istnieje małe prawdopodobieństwo, że z alergii na jajka wyrosną dzieci, u których obserwuje się ostre reakcje uczuleniowe: puchnięcie, trudności z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny.
Specjaliści ostrzegają rodziców, aby ostrożnie podchodzili do prób wprowadzania nowych produktów do diety dziecka i zawsze pamiętali o możliwych konsekwencjach. Radzą, by takie decyzje wdrażać w życie pod okiem alergologa.
Jak informują amerykańscy badacze, trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza wystarczy, aby jaja przestały uczulać. Dotyczy to 56 proc. małych alergików.
- Wprowadzenie do jadłospisu pieczonych jajek może rozszerzyć dietę dziecka, poprawić jego jakość życia i być może przyspieszyć rozwój ogólnej tolerancji na jajka - przekonuje alergolog Rushani Slatzman, główna autorka badania.
Uczulenie na jajka często przechodzi z wiekiem. Ponad połowa dzieci (55 proc.) wyrasta z takiej alergii. - Rozwój tolerancji na jedzenie zaobserwowano u jednego na czworo dzieci, a 55 proc. z nich wyrosło z alergii na jajka do wieku lat siedmiu - informuje pediatra Ruchi Gupta. - Wśród dzieci najczęściej rozwija się tolerancja na jajka oraz mleko na drugim miejscu. Niewiele z nich wyrasta z uczulenia na skorupiaki i orzechy.
Istnieje małe prawdopodobieństwo, że z alergii na jajka wyrosną dzieci, u których obserwuje się ostre reakcje uczuleniowe: puchnięcie, trudności z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny. Specjaliści ostrzegają rodziców, aby nowe prodkty do diety wpowadziali bardzo ostrożnie.
(ew/pap)