Nauka

Jajka nie muszą powodować reakcji alergicznych

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2012 20:00
Ponad połowa dzieci z alergią na jaja toleruje kurze jajko, jeśli było odpowiednio długo pieczone.
Jajka nie muszą powodować reakcji alergicznych
Foto: fot. sxc.hu/CC
Ponad połowa dzieci z alergią na jaja toleruje kurze jajko, jeśli będzie ono pieczone przez co najmniej trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza - informują amerykańscy badacze.
Wyniki badań zaprezentowanych na tegorocznym spotkaniu naukowym American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), które odbywa się w kalifornijskim Anaheim w dniach 8 - 13 listopada, wskazują na to, że około 56 proc. dzieci uczulonych na jajka jednak może je jeść. Warunek stanowi przygotowanie ich według określonych kryteriów (odpowiednio wysoka temperatura i odpowiednio długi czas pieczenia).
 
"Ponad połowa dzieci z alergią na jajka może jeść kurze jaja, jeśli są one zapieczone w co najmniej 176 st. Celsjusza w produktach takich jak ciasto i chleb. Wprowadzenie do jadłospisu pieczonych jajek może rozszerzyć dietę dziecka, poprawić jego jakość życia i być może przyspieszyć rozwój ogólnej tolerancji na jajka" - przekonuje alergolog Rushani Slatzman, główna autorka badania.
 
Na spotkaniu dotyczącym alergii można było się ponadto dowiedzieć, że uczulenie na jajka jest jedną z tych przypadłości, które mają szansę minąć z wiekiem. Według naukowców również ponad połowa dzieci (55 proc.) wyrasta z takiej alergii.
 
"Rozwój tolerancji na jedzenie zaobserwowano u jednego na czworo dzieci, a 55 proc. z nich wyrosło z alergii na jajka do wieku lat siedmiu" - informuje pani doktor pediatra, Ruchi Gupta. - Wśród dzieci najczęściej rozwija się tolerancja na jajka oraz mleko na drugim miejscu. Niewiele z nich wyrasta z uczulenia na skorupiaki i orzechy."
 
Istnieje małe prawdopodobieństwo, że z alergii na jajka wyrosną dzieci, u których obserwuje się ostre reakcje uczuleniowe: puchnięcie, trudności z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny.
 
Specjaliści ostrzegają rodziców, aby ostrożnie podchodzili do prób wprowadzania nowych produktów do diety dziecka i zawsze pamiętali o możliwych konsekwencjach. Radzą, by takie decyzje wdrażać w życie pod okiem alergologa.

 Jak informują amerykańscy badacze, trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza wystarczy, aby jaja przestały uczulać. Dotyczy to 56 proc. małych alergików.

- Wprowadzenie do jadłospisu pieczonych jajek może rozszerzyć dietę dziecka, poprawić jego jakość życia i być może przyspieszyć rozwój ogólnej tolerancji na jajka - przekonuje alergolog Rushani Slatzman, główna autorka badania. 

Uczulenie na jajka często przechodzi z wiekiem. Ponad połowa dzieci (55 proc.) wyrasta z takiej alergii. - Rozwój tolerancji na jedzenie zaobserwowano u jednego na czworo dzieci, a 55 proc. z nich wyrosło z alergii na jajka do wieku lat siedmiu - informuje pediatra Ruchi Gupta. - Wśród dzieci najczęściej rozwija się tolerancja na jajka oraz mleko na drugim miejscu. Niewiele z nich wyrasta z uczulenia na skorupiaki i orzechy.

Istnieje małe prawdopodobieństwo, że z alergii na jajka wyrosną dzieci, u których obserwuje się ostre reakcje uczuleniowe: puchnięcie, trudności z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny. Specjaliści ostrzegają rodziców, aby nowe prodkty do diety wpowadziali bardzo ostrożnie.

(ew/pap)

Czytaj także

Alergia niejedno ma imię

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2011 11:00
Jeżeli jesteśmy uczuleni na niektóre pyłki roślin, to nie ma znaczenia czy nawdychamy się pyłku brzozy, czy zjemy surowe owoce lub warzywa. Skutki będą takie same – kaszel, katar i łzawiące oczy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fińscy naukowcy stworzą szczepionkę na wszystkie alergie

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2012 00:01
Jeden zastrzyk i wszystkie uczulenia znikną na zawsze. Badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii chcą wprowadzić taki specyfik na rynek w ciągu najbliższych pięciu do siedmiu lat.
rozwiń zwiń