Nauka w portalu PolskieRadio.pl
Kora przedczołowa jest obszarem mózgu rozwijającym się wolniej niż inne struktury. Jest szczególnie podatna na negatywny wpływ tłuszczów z pożywienia oraz ekspozycji na stres w okresie od późnego dzieciństwa do wczesnego wieku dorosłego.
Zaburzenie rozwoju kory przedczołowej może doprowadzić do późniejszych problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem, oraz zaburzeń osobowości czy problemów z kontrolowaniem zachowania.
Szwajcarscy naukowcy przeprowadzili badanie na myszach. Karmili je pożywieniem zawierającym bardzo dużo tłuszczów nasyconych.
Już po czterech tygodniach u młodych osobników zaobserwowano pierwsze oznaki osłabienia funkcji poznawczych. U dorosłych myszy nie zaobserwowano podobnych objawów, u nich tłusta dieta doprowadziła do zaburzeń metabolicznych i otyłości.
Naukowcy podkreślają, że śmieciowe jedzenie może spowodować szkody u dzieci, które jedzą je często i dużo. W eksperymencie z myszami ponad 60 proc. kalorii spożywanych przez gryzonie pochodziło z tłuszczów.
PAP Nauka w Polsce, kk