Nauka

BIOTECHNOLOGIA: Ryż – twardziel

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2007 11:10
Wyhodowano ryż dający lepsze plony i zużywający mniej wody

 

Dla ponad połowy ludności świata ryż jest podstawowym pożywieniem, nic więc dziwnego, że od lat naukowcy starają się zwiększyć jego plenność i odporność na różne warunki środowiska. A potrzeby ryż ma niebagatelne, bo jest najbardziej chłonącą wodę rośliną uprawną. Zużywa nawet trzy razy więcej słodkiej wody niż np. kukurydza czy pszenica, a łącznie - 30% wody, wykorzystywanej przez wszystkie inne uprawiane na naszym globie gatunki razem wzięte. I oto międzynarodowemu zespołowi badaczy z USA, Indii, Indonezji, Meksyku, Izraela, Włoch i Holandii udało się zidentyfikować gen regulujący pobieranie wody i wyprodukować taką odmianę ryżu, która tego życiodajnego płynu wymaga znacznie mniej. Gen o nazwie HARDY (ang: odporny, wytrzymały) przebadano najpierw w ulubionym przez genetyków rzodkiewniku (Arabidopsis), a następnie wprowadzono do ryżu. Tu gen wykazał pewne drobne różnice w działaniu, ale końcowy efekt był zgodny z oczekiwaniami: ryż HARDY daje o połowę większą ilość biomasy zarówno w dogodnych dla siebie warunkach, jak i wtedy, gdy wody mu brakuje. Trwają badania nad wpływem genu na inne mechanizmy komórkowe, a dotychczasowe wyniki ukazały się na łamach prestiżowego Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 


 

 

Źródło: PhysOrg