Nauka

E.coli: dziś poznamy źródło zakażenia

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2011 11:00
Dziś powinny być znane wyniki badań, które pozwolą ustalić źródło zakażenia groźną dla zdrowia bakterią coli.

Te dotychczasowe, jak poinformowały władze w Berlinie, nie potwierdziły, że przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych w Niemczech były hiszpańskie ogórki. To na nie wskazywano początkowo jako potencjalne źródło zakażenia.

W Niemczech w wyniku powikłań zmarło 15 osób. Zwiększa się też liczba zachorowań i grupa krajów, w których je odnotowano. 

Wczorajsze, wielogodzinne spotkanie unijnych ekspertów w Brukseli nie przyniosło rezultatów. Europa coraz bardziej boi się bakterii coli, krytyczne uwagi padają pod adresem Brukseli za brak reakcji. 

Komisja Europejska broni się i tłumaczy, że najpierw musi ustalić źródła zakażenia zanim zdecyduje się na konkretne działania. A wciąż badane są warzywa, woda i gleba z Hiszpanii, sprawdzany też jest transport i przeładunek w samych Niemczech. Unijni eksperci ponaglili władze w Berlinie, by możliwie szybko znalazły źródło zakażenia.

Strach tymczasem narasta i w wielu unijnych krajach spada sprzedaż ogórków, w tym między innymi w Belgii. Hiszpania, wskazywana na potencjalne źródło zakażenia już zapowiedziała, że będzie domagać się odszkodowania. - Takie rekompensaty są możliwe - mówi rzecznik Komisji Europejskiej Oliver Drewes, choć nie sprecyzował w jakiej formie. Mówi się, że może to być albo pomoc z budżetu państwa, albo współfinansowanie z unijnej kasy w ramach specjalnych programów. 

(iar)

Czytaj także

E.coli także w Hiszpanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2011 10:00
Do szpitala w San Sebastian w Hiszpanii trafił pierwszy chory podejrzany o zakażenie bakterią coli. Mężczyzna niedawno wrócił z Niemiec.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzmy polskie warzywa i owoce

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2011 17:25
Janusz Piechociński (PSL): Świat się zmniejszył, dziś hiszpański ogórek może stać się zagrożeniem dla wielu państw europejskich.
rozwiń zwiń