- Powinniśmy się przejmować wyzwaniami fitosanitarnymi naszej żywności, paliw, przenoszenia chorób odroślinnych i odzwierzęcych. W ostatnich latach koncentrowaliśmy się na pandemii grypowej, ospowej czy AIDS, a zapomnieliśmy o tym, że niebezpieczeństwo może nam grozić ze strony zmutowanej żywności, źle produkowanej i źle przechowywanej – powiedział Janusz Piechociński z PSL.
W "Popołudniu w Jedynce" podkreślił, że Polska produkcja żywności nie niosła dotychczas takich zagrożeń.
Jego zdaniem sytuacja związana z zatrutymi ogórkami z Hiszpanii pokazuje ile wyzwań czeka Polskę w związku z handlem międzynarodowym, wymianą produktów, transportem i kwestiami związanymi z wymogami sanitarnymi.
Najwcześniej we środę w Brukseli znane będą wyniki badań, które wskażą, co jest przyczyną zakażeń bakterią coli. Zdaniem Niemiec, groźną bakterią zostały zarażone ekologiczne ogórki wysłane z Malagi.
(pp)
Rozmawiała Zuzanna Dąbrowska
Aby wysłuchać całej rozmowy, wystarczy kliknąć "Jedzmy polskie warzywa i owoce" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
Na "Popołudnie z Jedynką" zapraszamy codziennie w godz. 15.00 - 19.30.