Nauka

Mniej cukru w czekoladzie. Naukowcy zastąpili go... ekstraktem z grzybów

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2016 13:36
- Inni producenci dodają cukier, tłuszcze, masło kakaowe, a my używamy specjalnego składnika, który nazywamy "czystym smakiem" - powiedział Josh Hahn, menadżer działu marketingu MycoTechnology, firmy produkującej żywność.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

- Jest to ekstrakt z grzybów. Dzięki niemu usuwamy od 50 do 90 procent cukru z tabliczki czekolady - wyjaśnił Josh Hahn.

- Jesteśmy specjalistami od fermentacji grzybów. Zwykle używamy grzybów jadalnych, które można znaleźć na całym świecie. Nie wykorzystujemy owocnika, ale grzybnię, która rośnie pod ziemią - wskazał Pete Lubar, dyrektor operacyjny MycoTechnology.

- Dodajemy nasz produkt do czekolady, by zredukować jej gorycz - podkreślił Lubar.

Lubar i Hahn wpadli na pomysł produkowania czekolady z "czystym smakiem" 30 lat temu, ale dopiero teraz udało się im go zrealizować w praktyce. Mała tabliczka kosztuje około 30 dolarów.

x-news.pl, RUPTLY

kk

Czytaj także

Czy pieczywo mrożone jest zdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2016 16:56
Chleb to jeden z podstawowych składników naszej diety. W Polsce istnieje tradycja wypiekania chleba na zakwasie z pełnoziarnistej mąki.
rozwiń zwiń