Kultura

Z karpiem albo bez karpia. Oto jest pytanie!

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 11:47
Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez ryby na stole. Skąd właściwie wzięła się ta tradycja i dlaczego czujemy się z nią tak mocno związani?
Audio

Handlarze kuszą, obrońcy praw zwierząt - alarmują. A my … sami musimy podjąć decyzję, czy karp stanie się jedną z naszych wigilijnych potraw.

- Karpie na Wigilię to zjawisko specyficzne dla Polski, Czech, Słowacji i w niewielkim stopniu również Węgier. Tak naprawdę nikt do końca nie wie, skąd to się wzięło, ale na pewno nie jest to tradycja długa - tłumaczy Cezary Wyszyński z fundacji Viva! Akcja dla zwierząt!

On sam doskonale pamięta chwile, gdy musiał zabić karpia. – Uderzyło mnie to, jak ta ryba chciała żyć, że krwawiła i próbowała złapać oddech w taki sam sposób, jak każde inne zwierzę – opowiada i dodaje, że to doświadczenie było jednym z powodów, dla których zdecydował się na wegetarianizm.

Podobne wspomnienia ma Natalia Przybysz, która wspomina w Trójce jak początkowo cieszyła się, gdy z dziadkiem szła na bazar kupić karpia. W domu, gdy ryba pływała w wannie, mała Natalia karmiła ją chlebowymi kulkami i cieszyła się kontaktem z żywą istotą. - Potem przychodził dziadek i walił tego karpia w głowę trzonkiem od noża, to był koniec tej całej historii – opowiada.


Fundacja Viva! Akcja dla zwierząt! prowadzi stronę internetową, poświęconą hodowli i sprzedaży karpi. – Wigilia, jeśli się przyjrzeć potrawom, jest wegetariańska, nie licząc karpia, więc zmiany, które proponujemy są niewielkie, a dla karpi ważne – wyjaśnia Wyszyński.


Sama Natalia, gotując dla nas przekonuje, że można jeść ze smakiem, nie używając żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pierogi z kapustą i grzybami mogą być wegańskie, jeśli nie dodamy do ciasta jajek. Na wigilijny stół można podać duszoną dynię z imbirem, sałatka z pieczonych bakłażanów, chrupiące smażone tofu z sosem orzechowym i spokojnie doliczymy się dwunastu dań.

A co z tradycją? – Tradycja nie koniecznie jest najważniejsza – podsumowuje wokalistka.


Jaka jest różnica między wegetarianami a weganami i czy łatwo jest być matką weganką?

Aby wysłuchać całego reportażu "Wege Wigilia" przygotowanego przez Katarzynę Błaszczyk, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

 

Reportaży można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o 18.15. Zapraszamy.

Naszych reportaży mogą Państwo również słuchać na stronie internetowej Studia Reportażu i Dokumentu.

Zapraszamy też na naszą stronę na Facebooku!

 

(asz)

www.narodoweczytanie.polskieradio.pl
Cichociemni
Czytaj także

Tydzień wegetarianizmu

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2010 10:45
rozwiń zwiń
Czytaj także

Empatia wegetarian

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2010 07:15
Wegetarianie i mięsożercy inaczej oceniają emocje zwierząt.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ryba to nie warzywo

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2010 18:46
Są ludzie, u których na wigilijnym stole nie znajdziemy karpia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Obrońcy zwierząt: oszczędźcie karpia

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2010 03:00
Przedstawiciele organizacji walczących o prawa zwierząt apelują o zrezygnowanie z karpia podczas wigilijnej kolacji.
rozwiń zwiń