Zazwyczaj na Boże Narodzenie gotują ryż z pierwszego zbioru, który smakuje wyśmienicie, bo jest to akurat czas zbiorów. Do tego jest gęś lub kura. Biedni zaś zadawalają się wieprzowiną lub wołowiną . Mięso dodaje uroczystego charakteru, w wielu rodzinach bowiem jest jadane głównie w większe święta.
W kościele przed pasterką, która zaczyna sie zwykle o 22.00, a kończy nad ranem, wystawiane są jasełka pięknie przygotowane przez dzieci i młodzież. Modlitwie towarzyszy ogromna radości, dynamiczność, spontaniczność i wiele, wiele wspólnych liturgicznych tańców.
To tylko kilka obrazków, ale różnorodność tradycji jest ogromna, bowiem Madagaskar zamieszkuje 18 plemion, które mają charakterystyczne dla siebie tradycje. Opowiedzą o nich misjonarze, którzy pracują na Czerwonej Wyspie.
***
Tytuł audycji: "Ślady na piasku"
Prowadzący: Sylwia Sułkowska
Data emisji: 21.12.2018 r.
Godzina emisji: 23:30