- Inaczej zwane zażynkami, okrężnym czy wińcowym, dożynki związane z gospodarką folwarczno-pańszczyźnianą, składały się od zawsze z mnóstwa różnych zwyczajów. Ważną rolę odgrywały przy nich osoby, które rozpoczynały żniwa, czyli przodownice i przodownicy. To oni, zbierając zboże, nadawali rytm pracy - tłumaczyła dr Ogrodowska.
- Najważniejszymi momentami dożynek były: wicie wieńca i obrzęd zanikły w XIX wieku, czyli oborywanie przepiórki, ostatniej kępy zboża, pozostawionej na nieściętym pasie, w którym zostawiano kawałek chleba lub monetę. Pas ten "oborywano" z pomocą kobiety, tak aby kobiece siły witalne preszły także na ziemię i zagwarantowały, że w następnym roku obrodzi.
Czym charakteryzowały się dożynki dworskie, chłopskie, gminne i centralne? Z czego robiono najpiękniejsze wieńce dożynkowe? Czy obyczaj ten jest dziś popularny? Międyzy innymi o tym posłuchać możemy w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Abecadło etnografa
Przygotowała: Hanna Szczęśniak
Gość: dr Barbara Ogrodowska
Data emisji: 25.08
Godzina emisji: 8.50
at