Historia

Zaskakująca dieta św. Patryka

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2011 06:00
Patron Irlandii jadał tak, jak zalecają dietetycy. Jego menu składało się z produktów zbożowych, ryb i wodorostów.

Według Reginy Sexton zachowane dokumenty świadczą o tym, że podstawą diety św. Patryka, który ewangelizował Irlandię, były produkty zbożowe i nabiał - zsiadłe mleko, doprawiane twarożki i rozmaite sery dojrzewające. - Otyłość nie była problemem w tamtych czasach, opierano się na sezonowych produktach, zdrowych i skromnych jak na dzisiejsze standardy - mówi badaczka z University College w Cork.

Po przyjeździe do Irlandii przyszły święty najprawdopodobniej jadł głównie takie dania, jak owsianka, kasze i mączne potrawki. Przysmaki, jakie mogły urozmaicać jego dietę to jaja kurze i gęsie, miód, twarogi, wodorosty i jabłka. Ostrości dodawały daniom dziki czosnek i rzeżucha. Na stół świętego trafiać mogły ryby: łosoś, pstrąg lub węgorz, a z mięs - wędzona wieprzowina. Powszechnie jedzono wówczas płaskie placki chlebowe z mąki owsianej, jęczmiennej, czasem żytniej, rzadko - pszenne.

- Jak na ironię, wiele z tych dostępnych wówczas pokarmów stało się dziś „zdrową żywnością”, oczywiście za odpowiednio wysoką cenę - dopowiada Sexton.

(pd)

Czytaj także

Jak smakuje dwustuletnie piwo

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2010 17:10
Na dnie Bałtyku ciekawe znalezisko - wrak a na nim kilkadziesiąt skrzynek starego piwa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dziś dzień świętego Patryka. Świętuje nie tylko Irlandia

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2011 08:32
17 marca przypada Dzień Świętego Patryka, patrona Irlandii. Dzień ten jest świętem narodowym i religijnym "zielonej wyspy", wolnym od pracy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Patryk piwem spływa

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2011 09:42
W dniu św. Patryka trzeba włożyć coś zielonego i koniecznie napić się piwa - najlepiej w tym samym kolorze.
rozwiń zwiń