Polska dostanie około 25 milionów euro z unijnego budżetu na mleko, owoce i warzywa w szkołach. Wraz z nowym rokiem szkolnym i powrotem uczniów z wakacji powraca unijny program wsparcia i zdrowego żywienia.
Z unijnego programu ponad 145 milionów euro zostało zarezerwowanych na owoce i warzywa, a nieco ponad 100 milionów - na mleko i produkty mleczne. Polska jest jednym z największych beneficjentów po Niemczech, Francji i Włoszech. Na owoce i warzywa Warszawa otrzyma prawie 15 milionów euro, natomiast na mleko w szkołach - 11 milionów euro.
O sposobie wdrożenia programu, na przykład o rodzaju rozdawanych produktów, decydują same kraje członkowskie. Natomiast wybór musi być uwzględniać kwestie zdrowotne, środowiskowe, sezonowość, różnorodność i ich dostępność.
Komisja Europejska, która zdecydowała o podziale pieniędzy, podkreśla, że spożycie owoców i warzyw oraz mleka w Unii jest zbyt małe, rośnie natomiast spożycie niezdrowej, przetworzonej żywności, a to w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej przyczynia się do nadwagi i otyłości.
IAR/ks