Chłodnik litewski pokonał siedemnaście zup z całego świata, które spożywane są na zimno. "Zwykle przygotowywany jest latem i podawany schłodzony, najlepiej z ziemniakami. Może być przekąską lub traktowany jest jako lekkie danie główne" - napisano w uzasadnieniu na stronie internetowej "Taste Atlas".
Na Litwie chłodnik litewski nazywa się "šaltibarščiai" co dosłownie oznacza "zimny barszcz". To jedno z narodowych dań kuchni litewskiej, zatem nic dziwnego, że wiele uwagi rankingowi poświęciły ostatnio wileńskie media. Renata Dunajewska z litewskiego radia publicznego LRT zwraca uwagę, że wiosną i latem wszyscy na Litwie zajadają się zupą. - Jest łatwa w przygotowaniu, pożywna, ma mało kalorii i jest zdrowa - mówi. Każda gospodyni domowa ma swój przepis na doskonały chłodnik. - U mnie szczypior przeciera się z solą, dolewam kefir lub zsiadłe mleko, dorzucamy gotowane buraki. Kroimy świeży ogórek, jajko gotowane i dużo kopru" - zdradza Polskiemu Radiu Dunajewska.
00:50 12902542_1 (1).mp3 Chłodnik litewski uznany za najlepszą zimną zupę na świecie. Materiał Kamila Zalewskiego
W Wilnie organizowany jest Festiwal Różowej Zupy, czyli chłodnika litewskiego. W tym roku odbędzie się 1 czerwca. Podczas wydarzenia będzie można między innymi spróbować różnych rodzajów tej zimnej zupy.
Drugie i trzecie miejsce w rankingu zajęły hiszpańskie zupy "Porra Antequerana" i Salmorejo". "Taste Atlas" zwraca uwagę, że oceny żywności są oparte na ocenach unikalnych odbiorców, a celem zestawienia jest promocja lokalnej żywności i wzbudzanie zaciekawienia potrawami, których nigdy wcześniej nie próbowano.
IAR/dad