Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Petar Petrovic 07.07.2011

Odstaw solniczkę, nie jedz słodyczy (wideo)

Dr Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia): Powinniśmy ograniczać spożycie słodyczy i tłuszczu. Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców.
Agnieszka JaroszAgnieszka Jaroszfot. Wojciech Kusiński
Posłuchaj
  • Polacy spożywają za dużo soli
Czytaj także

W "Sygnałach Dnia" powiedziała, że Polacy nadużywają stosowania soli, wynika to też z przyzwyczajenia, gdyż w PRL nie było zbyt dużego przypraw, dlatego też ograniczano się do soli i pieprzu, majeranku i czosnku.

- Możemy nie używać soli sypanej, dlatego że znajduje się ona właściwie w każdym produkcie. W owocach i warzywach mamy sód i chlor – a to jest nic innego jak sól. Zbyt duża ilość tego składniku powoduje podwyższenie tętnicze krwi – zauważyła w radiowej Jedynce.

Dr Agnieszka Jarosz dodała, że ludziom ciężko jest pozbyć się tego przyzwyczajenia i dla wielu radykalne jej odstawienie jest nie do zaakceptowania.

Jej zdaniem jedzenie warzyw i owoców jest podstawą naszego żywienia i powinniśmy je spożywać do każdego posiłku.

W jej opinii zachwyty nad dietą Dukana były przesadzone. U osób chorych na nerki nadmierne spożywanie białka, na której opiera się ta dieta, nie jest wskazane. Zaznaczyła, że każda dieta eliminacyjna, wszystko jedno czy białkowa, czy tłuszczowa przyniesie w pierwszym etapie efekty. Na początku jej stosowania tracimy tzw. beztłuszczową masę ciała, gdyż białko świetnie wiąże wodę.

- Powinniśmy ograniczać słodycze i tłuszcz. Potrzebujemy tylko odrobiny kwasu roślinnego, gdyż tam znajdują się niezbędne dla nas kwasy nienasycone. O resztę powinniśmy zapytać dietetyka – tłumaczyła dr Agnieszka Jarosz.

Rozmawiał Krzysztof Grzesiowski

(pp)