Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Emilia Iwanicka 17.08.2013

Agnieszki Kręglickiej pomysł na grilla: ziemniaki i buraki

- Wchodzimy w ten moment roku, kiedy na targach warzywnych jest najwspanialej. I wszystkie warzywa tam dostępne praktycznie możemy grillować – mówiła w Jedynce Agnieszka Kręglicka, restauratorka i krytyk kulinarny.
Agnieszka Kręglicka w studiu JedynkiAgnieszka Kręglicka w studiu Jedynki Wojciech Kusiński/Polskie Radio

W grillowaniu i kuchni w ogóle najgorsze zdaniem gościa Jedynki są nuda i rutyna. – Kiedy musimy, to nam się nie chce, ale robimy to z wyboru, gotowanie może się stać twórcze i relaksujące. Możemy gotować razem, to też świetny sposób na budowanie relacji – powiedziała Agnieszka Kręglicka.

Zdaniem restauratorki, jeśli chodzi o grillowanie, to jest ono o wiele ciekawsze, kiedy odłożymy mięso na bok. - Teraz wchodzimy w ten moment roku, kiedy na targach warzywnych jest najwspanialej. I praktycznie wszystkie warzywa tam dostępne możemy grillować. Bakłażany, cukinie, pory, czy młode ziemniaki, które są kapitalne, jeżeli je wcześniej podgotujemy, podobnie jak młode buraki. Włosi grillują nawet niektóre sałaty – opowiadała.

Polacy, po zachwycie kuchniami świata, powoli wracają do swoich składników. - Chociaż ciągle na naszych ulicach dominuje sushi czy kebab i hamburgery, myślę że jesteśmy w pewnym procesie zmiany. I chciałabym, żebyśmy umieli się cieszyć tym co jest nasze. Może pojawią się kiedyś bary z kaszami i zrazami – dodała Agnieszka Kręglicka.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której m.in. znajdą Państwo przepis na to, jak grillować rybę w liściach winogron. Z Agnieszką Kręglicką rozmawiał Krzysztof Grzesiowski. (ei)