Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 11.09.2014

Bakterie pomagają przeciwdziałać stratom żywności

Zastosowanie produktów naturalnych przedłuża termin przydatności produktów do spożycia. W "Naukowym zawrocie głowy" o tym, jak przeciwdziałać stratom żywności. W audycji również o Konkursie Prac Młodych Naukowców Unii Europejskiej. Polacy maję szanse na kolejne medale.
Bakterie pomagają przeciwdziałać stratom żywnościGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Prace młodych polskich naukowców i nowoczesne, ale naturalne sposoby zapobiegania marnotrawstwu żywności (Naukowy zawrót głowy/Jedynka)
Czytaj także

W audycji mówiliśmy również o badaniach, zmierzających do zmniejszenia strat żywności. Wg danych Eurostatu, w zależności od roku tracimy od 6 do 12 mld złotych w wyniku wycofywania przeterminowanej żywności. Okres się skraca im bardziej chemizowana jest produkcja żywności. Stosując biologiczne metody, w tym mikroorganizmy zamiast chemii, można to odwrócić - uważają organizatorzy VII Ogólnopolskiej konferencji z cyklu "Pożyteczne mikroorganizmy dla nowoczesnego rolnictwa" zatytułowanej "Zrównoważone rolnictwo, zdrowe środowisko, zdrowy człowiek".

O  przyczynach i skutkach chemizacji oraz drogach wyjścia mówili: prof.Ewa Solarska - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Stanisław Kolbusz - prezes Stowarzyszenia EkosystEM - Dziedzictwo Natury oraz Maciej Łoś - przedsiębiorca.

Prof. Solarska zwraca uwagę, że mikroorganizmy mogą naprawiać to, co zrobiły środki produkcji rolniczej uważane za nowoczesne, czyli pestycydy i nawozy sztuczne. - To jest mądra natura - podkreśla naukowiec.

Stanisław Kolbusz zwraca uwagę, że najbardziej pożyteczne są bakterie mlekowe, wyodrębnione 4 tysiące lat temu. A rośliny poprzez swoja specyfikę wybierają sobie symbiontów, czyli organizmy, które z nią współistnieją.

Maciej Łoś, który prowadzi pierogarnię "Piaski" udowodnił, że produkty, które są wytwarzane w sposób naturalny przechowują się dłużej. Jego pierogi mają certyfikat przydatności do 30 dni. a-wbrew pozorom - pierogi to produkt skomplikowany, bo zawierają składniki mięsne, warzywne, mączne i każdy z nich musi być przydatny 30 dni. Osiągnięto to właśnie dzięki temu, że zastosowano produkty naturalne bez chemii.

W audycji również o młodych, polskich naukowcach. Jak ochronić trzmiele, jak język polski wpływa na zagrożony wymarciem etnolekt zwany wilamowickim, co zrobić, żeby komputer liczył szybciej? Czy te prace młodych polskich naukowców przyniosą im medale?

Tegoroczny finał Konkursu Prac Młodych Naukowców Unii Europejskiej (EUCYS) już za kilka dni. Po raz pierwszy w swojej historii odbędzie się w Polsce. EUCYS organizowany jest od 1968 roku. Jest skierowany do uczniów w wieku od 14 do 19 lat, którzy są wybierani w eliminacjach krajowych. Polska uczestniczy w konkursie od 1994 roku. W ciągu 20 lat młodzi Polacy zdobyli 29  razy medale i wyróżnienia za 31 projektów. W tym roku także powalczą o nie. Naszymi reprezentantami będą: Monika Leończyk ze Słupska, Andrzej Żak z Warszawy, Jerzy Szuniewicz z Poznania. W audycji o konkursie organizowanym w Polsce i o szansach w nim młodych Polaków będzie mówił prof. Jan Madey, przewodniczący Krajowego Funduszu na rzecz Dzieci, krajowy koordynator konkursu EUCYS. Gość radiowej Jedynki wspomina, ze w historii konkursu był tylko jeden rok, kiedy polscy naukowcy wrócili bez nagrody. - A tak wracamy z co najmniej jedną nagrodą, a zdarzały się konkursy, że nagrodzone zostały wszystkie trzy prace - mówi profesor.

"Naukowy zawrót głowy" prowadziła Dorota Truszczak.

(ag,tj)