Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 11.01.2012

Życie bez schabowego

Jedni uważają, że aby zdrowo funkcjonować, człowiek musi jeść mięso. Inni twierdzą, że bez mięsa można świetnie egzystować. Dziś Dzień Wegetarian!
Soja i groch - nieodzowne składniki  zbilansowanej diety wegetariańskiejSoja i groch - nieodzowne składniki zbilansowanej diety wegetariańskiejGlow Images/East News

Można żyć bez schabowego? – Pewnie, że można, ale co to za życie! Jak bez kawy bezkofeinowej lub piwa bezalkoholowego – mówią zwolennicy tradycyjnej diety.

– Dobrze zbilansowana dieta roślinna jest w stanie zastąpić przetwory z mięsa – przekonuje w radiowej Jedynce Joanna Szubierajska z portalu ekologia.pl. Co więcej, lekarze podkreślają, że taka bezmięsna dieta jest w stanie uchronić nas przed wieloma chorobami, zwłaszcza cywilizacyjnymi.

Życie bez mięsa wybiera coraz więcej osób. – To zazwyczaj młodzi ludzie, którzy w ten sposób manifestują swój sprzeciw wobec uboju zwierząt. Przyznają zresztą, że takim punktem zwrotnym była wizyta w ubojni, gdzie na własne oczy zobaczyli, jak traktowane są zwierzęta, których mięso potem jemy – mówi gość "Czterech pór roku".

Wegetarianie, choć nie wszyscy, dopuszczają jedzenie produktów odzwierzęcych: mleka, serów czy jaj. – Lekarze zalecają taką dietę osobom słabszym fizycznie i dzieciom, bo zawiera witaminę B12 – wyjaśnia Joanna Szubierajska. Produkty roślinne są tej witaminy pozbawione. Weganie, czyli ci, którzy nie jedzą nawet nabiału, powinni brać suplementy tej witaminy. Choć są przypadki, że można i bez suplementów świetnie egzystować. W diecie wegetariańskiej bardzo polecane są potrawy z roślin stączkowych bogatych w białko. Joanna Szubierajska doradza, że przygotowując coś z tofu, czyli sfermentowanej soi, warto potrawę wyraźnie doprawić. W przeciwnym razie jest niesmaczna.

Rozmawiała Sława Bieńczycka.

(ag)