Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Paweł Kurek 09.01.2014

Nie taka żywność eko jak ją malują. Tylko jak rozpoznać tę zdrową?

A "malują" i to jak. - Do paszy dodaje się chemiczne odczynniki, które wpływają na kolor żółtka - mówił Maciek Nowak, krytyk kulinarny. Gość Jedynki radził, gdzie zaopatrywać się w zdrowe produkty i jak je rozpoznać.
Maciej NowakMaciej NowakPolskie Radio
Posłuchaj
  • Maciej Nowak krytyk kulinarny i teatralny o ekożywności (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Żywność ekologiczna to taka, która nie zachowuje długo świeżości, nie wygląda przesadnie atrakcyjnie i nie smakuje nazbyt intensywnie. - Tajemnica smaku tkwi w glutaminianie sodu, który jest dodawany do żywności - mówił gość "Czterech pór roku". Krytyk kulinarny twierdzi, że niestety dla wielu np. "niepodrasowana" kiełbasa jest niesmaczna.

Ekosmakoszy preferujących zdrowe odżywianie jest jednak coraz więcej. Zdaniem krytyka kulinarnego powinni oni unikać zakupów w supermarketach. - Żeby takie jedzenie zachowało w sklepie świeżość to musi być jakoś "podkręcone" - zauważył Maciej Nowak. Prawdziwie zdrowych jabłek, serów czy wędlin powinniśmy szukać na bazarach. Możemy też starać się je kupować bezpośrednio od producentów, podczas weekendowych wypadów na wieś.

Jakie zdaniem gościa Jedynki będą trendy kulinarne w 2014 roku? Od jakiego rodzaju "wędzonki"  uzależnił się Maciej Nowak? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!

(pkur)