Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Sylwia Mróz 03.06.2014

Truskawki jak sanatorium. Gwarantują zdrowie i urodę

Kto powinien jeść truskawki? Czy mają korzystny wpływ na organizm? Jak odróżnić owoce, które były pryskane? - Kupując je powinnyśmy zwracać uwagę na głęboką ciemną barwę i piękny zapach, bo to gwarantuje, że dostaniemy to, co chcemy dla naszego zdrowia - mówi dr Andrzej Janicki z SGGW, gość radiowej Jedynki.
Truskawki jak sanatorium. Gwarantują zdrowie i urodęGlow Images/East News

- Ponieważ teraz jest sezon truskawkowy, który potrwa co najmniej dwa miesiące, to tak jakbyśmy byli w sanatorium. Polecam codzienne jedzenie truskawek - zachęca dr Andrzej Janicki. Pracownik SGGW podkreśla, że jest w nich kilkaset związków, które mają dobre działanie dla naszego zdrowia.
Naukowiec przypomina niedawno przeprowadzone badania na grupie młodych kobiet. W teście wykazywano, że zjadanie dwóch szklanek truskawek dziennie daje wyraźny wzrost potencjału antyoksydacyjnego we krwi. Doktor poleca, by jeść je z niewielką ilością cukru oraz polane kefirem bądź maślanką. - Żywe bakterie fermentacji mlekowej wspomagają proces uwalniania dobrych związków w przewodzie pokarmowym - mówi dr Janicki.
Przyrządzony z truskawek napój mleczny należy wypić natychmiast, bo miksowanie wprowadza dużo powietrza do płynu, a tlen powoduje utratę różnych dobrych związków. - Te napoje są bardzo mocno napowietrzone, więc lodówka tutaj niewiele pomoże. W ciągu pół godziny do najwyżej godziny trzeba je wypić - podkreśla pracownik SGGW.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Czy truskawki są bombą witaminową dla organizmu? - Jedna z najważniejszych witamin, która też ma efekt prozdrowotny, witamina C jest w takiej ilości, że 100 gramów truskawek praktycznie daje nam dzienne zapotrzebowanie. Zatem wystarczy już szklanka tych owoców dziennie - mówi doktor.
Czy ma znaczenie fakt, że truskawki są pryskane? Co to dokładnie oznacza? Zdaniem doktora nie za bardzo można to odróżnić na pierwszy rzut oka. - Trzeba przyznać, że truskawka jest owocem bardzo delikatnym, narażonym na wiele chorób grzybowych i szkodników, które atakują od samego początku młodą roślinę. Truskawki trzeba chronić, natomiast problemem jest przestrzeganie okresów karencji (okres, który musi upłynąć od zastosowania chemicznego środka ochrony roślin do zbiorów lub możności spożycia przez ludzi) i także nasze zachowanie w domu - wyjaśnia specjalista.
Dr Janicki zaleca, by nie tylko myć truskawki, ale również potrzymać je przed zjedzeniem ok. 10-15 minut w zimnej wodzie. - Dzięki temu możemy wypłukać to, co jest na powierzchni truskawek - wyjaśnia naukowiec. Jak dodaje, kupując owoce powinniśmy zwrócić uwagę na głęboką ciemną barwę i piękny zapach.
Jak wiele kalorii posiadają truskawki? Co z alergiami, które powodują te owoce? Czy mogą je jeść kobiety w ciąży? Posłuchaj całej audycji.

Wieczór odkrywców >>> słuchaj na moje.polskieradio.pl

W Jedynce gościł dr Andrzej Janicki z SGGW.
"Cztery pory roku" poprowadził Roman Czejarek.
sm/ag