Do niedawna w Polsce piliśmy głównie herbatę czarną, teraz popularne stały się również herbaty białe, zielone i czerwone. - Najgorsza w diecie jest monotonia. Dlatego powinniśmy sięgać po różne rodzaje herbat. Każda z nich ma inne właściwości - tłumaczy w audycji "Cztery pory roku" dietetyczka Ewa Bieniak.
Jak zaznacza gość radiowej Jedynki, by skorzystać z tych właściwości należy wybrać liściastą herbatę dobrej jakości, zaparzyć ją zgodnie z instrukcją zamieszczoną na torebce/pudełku i nie dodawać do niej już żadnych dodatków typu cukier, miód czy sok z cytryny.
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>
Na przykład herbaty zielonej nie zalewamy wrzątkiem. Musimy zwrócić uwagę na czas jej parzenia. Jeśli chcemy, by herbata nas pobudziła, nie może być ona parzona dłużej niż dwie minuty. Taki czas wystarczy, by uwolniła się teina, czyli herbaciana kofeina. Jeśli będziemy parzyli herbatę dłużej, będzie ona miała właściwości odprężające, relaksujące, uspokajające.
W czym pić herbatę? Kiedy pić: rano czy wieczorem? Czy herbata może nam pomóc, gdy męczy nas biegunka? Wysłuchaj całej audycji, którą prowadził Bogdan Sawicki.
"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00.
kk,tj