Rozgrzewająca herbata z imbirem pomoże zapobiec chorobie lub złagodzi jej objawy. - Można do niej też dodać trochę miodu, który działa bakteriobójczo. Dla bardziej odważnych, którzy lubią połączenia smakowe, polecam też chilli i pieprz - mówiła w audycji "Cztery pory roku" dietetyk i doradca żywieniowy Marta Kryst.
Dobre połączenie stanowią też sok z cytryny, imbir, gorąca woda i łyżeczka miodu dla osłody. Taki napój można wypić nawet na czczo. Doda energii i pobudzi pracę jelit. Należy przy tym pamiętać, że miodu nie powinno się dodawać do wrzątku. Traci on wtedy swoje cenne właściwości.
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>
Jesienią warto też zainteresować się zupą z dyni. - Przyda się dodatkowa dawki energii. Rozgrzewająca zupa dyniowa z odrobiną imbiru będzie miała bardzo dobre działanie - zapewniła dietetyczka w rozmowie z Małgorzatą Raduchą. Tym bardziej, że dynia ma właściwości obniżające ciśnienie.
Jak przygotować zdrowy rosół i wywar do pożywnej i rozgrzewającej zupy? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00.
tj, ah