Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Monika Witkowska 12.11.2014

Herbata czy kawa? Mięso czy ryby? Biały chleb czy razowy?

O mitach i prawdach żywieniowych opowiada w audycji "Cztery pory roku" dr Małgorzata Drywień, specjalistka od żywienia z SGGW w Warszawie.
Kawa i herbata działają pobudzającoKawa i herbata działają pobudzająco Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Dr Małgorzata Drywień o prawdach i mitach żywieniowych (Jedynka/Cztery pory roku)
Czytaj także

Zdaniem ekspertki, nie ma znaczenia, czy rano wypijemy filiżankę kawy czy herbaty, bo oba napoje zawierają związki podnoszące ciśnienie krwi i działają pobudzająco. Mitem natomiast jest, że jeśli dbamy o linię, to powinniśmy jeść wyłącznie razowe pieczywo. - Ciemny chleb ma niewiele mniej kalorii niż biały, natomiast więcej składników mineralnych i witamin z grupy B - mówi Małgorzata Drywień.

Jak tłumaczyła, mięso też nam nie zaszkodzi, ale w rozsądnej ilości ok. 250 g dziennie. Należy za to uważać na ryby, bo mogą zawierać groźne dla zdrowia metale ciężkie.

Natomiast na przeziębienie zamiast pić herbatę z cytryną lepiej zjeść kiwi czy miseczkę czarnych porzeczek. - Zawierają więcej witaminy C - doradza gość Jedynki.

Co koniecznie powinno znaleźć się w naszym jadłospisie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: dr Małgorzata Drywień (specjalistka od żywienia z SGGW w Warszawie)

Data emisji: 12.10.2014

Godzina emisji: 9.00-12.00

mw, tj