Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 21.04.2015

Zabójczy nalot. Jaka pleśń nam nie służy?

Z grzybami, jak z cholesterolem - są dobre i złe. Nie każdy nalot na żywności powinien nas cieszyć niczym pleśń na serze.
Wygląda apetycznie, prawda? Ale jeśli grzyby pojawią się na innych rodzajach serów niż pleśniowe, oraz innych produktach żywnościowych, ich spożycie może być groźne dla naszego zdrowiaWygląda apetycznie, prawda? Ale jeśli grzyby pojawią się na innych rodzajach serów niż pleśniowe, oraz innych produktach żywnościowych, ich spożycie może być groźne dla naszego zdrowiaDorina Andress/Wikimedia/lic. CC 3.0
Posłuchaj
  • Prof. Wanda Kawecka o szkodliwości mykotoksyn oraz grzybach obecnych w naszym organizmie (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Borowiki z lasu czy drożdże ubogacą niejedną poprawę, ale jak podkreśla prof. Wanda Kawecka istnieją jednak tysiące grzybów toksycznych. - Wytwarzają bardzo groźne dla człowieka i zwierząt toksyny, zwane mykotoksynami - wyjaśnia gość Jedynki.

Te metabolity nie poddają się żadnej obróbce termicznej, a rozwijająca się na powierzchni produktów żywnościowych grzybnia przekazuje mykotoksyny do jego wnętrza. Nie wystarczy więc odkroić skórki chleba pokrytej pleśnią ani zebranie nalotu z wierzchu konfitury.

Czym grozi spożywanie zainfekowanych pokarmów czy nakarmienie nimi zwierząt? O tym, a także wpływie cukru i sody na rozwój grzybów oraz sposobach ochrony przed mykotoksynami, opowiada ekspertka.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Małgorzata Raducha
Gość: dr hab. Wanda Kawecka (Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW)
Data emisji: 21.04.2015
Godzina emisji: 9.25

asz