Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 07.03.2016

Najnowsze badania są jednoznaczne - żywność ekologiczna jest zdrowsza

Lepiej wydać na piekarza niż na lekarza - głosi stare przysłowie. Ekspert przekonuje w Jedynce, że, idąc tym tropem, lepiej wydać więcej na produkty ekologiczne, bo są zdrowsze
Posłuchaj
  • Żywność ekologiczna jest droższa, ale jej jakość - zdaniem specjalistów - jest lepsza (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Żywność ekologiczna kosztuje więcej niż ta produkowana metodami konwencjonalnymi. Czy warto jednak wydać więcej, aby kupić mniejszą i nie tak apetycznie wyglądającą marchewkę, albo mleko od krowy, która skubie trawę na łące?

Prof. Ewa Rębiałkowska wyjaśnia, że w żywności ekologicznej jest czterokrotnie mniej pestycydów, czyli środków ochrony roślin. Tymczasem tendencją w rolnictwie jest coraz częstsze ich stosowanie, z uwagi na ocieplenie klimatu i wynikającą z niego większą aktywność szkodników.

Czytaj także
chleb 1200.jpg
Im brzydszy chleb, tym lepszy - zrób go sam

Gość Jedynki wyjaśnia z czego wynika różnica w wyglądzie warzyw i owoców z upraw ekologicznych i konwencjonalnych, a także wymienia rośliny, w których zostaje wyjątkowo dużo pestycydów. 

Profesor Rębiałkowska przytacza wyniki trzech najnowszych międzynarodowych analiz jakości żywności, przy których pracowali również naukowcy SGGW, wyjaśnia, jak badane są produkty na obecność pestycydów i dlaczego są one dopuszczane do spożycia, choć stwierdza się w nich obecność chemikaliów

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Prof. Ewa Rębiałkowska (kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW)

Data emisji: 7.03.2016

Godzina emisji: 9.20

ag/asz