Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 10.03.2015

Mleko pod lupą. Wiesz, co pijesz?

Jaką drogę przechodzi mleko zanim trafi na sklepowe półki, które wybrać i jak je przechowywać? Tę wiedzę powinien mieć każdy.
Pić mleko UHT czy pasteryzowane? Wybierz smak dla siebiePić mleko UHT czy pasteryzowane? Wybierz smak dla siebieEast News/Glow Images
Posłuchaj
  • Eksperci o procesach, jakim poddawane jest mleko i jego jakości w Polsce (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Piotr Koluch z Fundacji PRO-TEST, która od kilkunastu lat prowadzi testy konsumenckie, wspomina, że z wyrobami mlecznymi w Polsce bywało różnie. - Najbardziej oszukiwanym produktem było masło, a kilka lat temu robiliśmy testy serków i też okazało się, że spółdzielnie mleczarskie oszukiwały nas okrutnie - mówi. W tym roku testom poddano 14 rodzajów dostępnego w Polsce mleka. Prócz jednego wszystkie uzyskały bardzo dobre wyniki.

Szef portalu forummleczarskie.pl Janusz Górski zaznacza, że wybór mleka zależy od preferencji smakowych i sposobu przechowywania. Ci z nas, którzy zużywają mało mleka, wybiorą UHT, by postało dłużej. Jednak najbardziej zbliżone do mleka prosto od krowy jest mleko mikrofiltrowane i niskopasteryzowane. - Pasteryzacja w niskiej temperaturze pozbawia mleko tylko 5-10 proc. witamin. Mniej, niż gotowanie w domu - podkreśla.

Goście Jedynki podają producentów mlek, które w teście uzyskały najlepsze i najgorsze wyniki, rozszyfrowują oznaczenie "ESL" oraz wyjaśniają czy droższe znaczy lepsze i jakie znaczenie ma opakowanie.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Goście: Piotr Koluch (redaktor naczelny miesięcznika "PRO-TEST") oraz Janusz Górski (redaktor naczelny portalu forummleczarskie.pl)
Data emisji: 10.03.2015
Godzina emisji: 9.30

asz/ag