Żywność ekologiczna kosztuje więcej niż ta produkowana metodami konwencjonalnymi. Czy warto jednak wydać więcej, aby kupić mniejszą i nie tak apetycznie wyglądającą marchewkę, albo mleko od krowy, która skubie trawę na łące?
Prof. Ewa Rębiałkowska wyjaśnia, że w żywności ekologicznej jest czterokrotnie mniej pestycydów, czyli środków ochrony roślin. Tymczasem tendencją w rolnictwie jest coraz częstsze ich stosowanie, z uwagi na ocieplenie klimatu i wynikającą z niego większą aktywność szkodników.
Im brzydszy chleb, tym lepszy - zrób go sam
Gość Jedynki wyjaśnia z czego wynika różnica w wyglądzie warzyw i owoców z upraw ekologicznych i konwencjonalnych, a także wymienia rośliny, w których zostaje wyjątkowo dużo pestycydów.
Profesor Rębiałkowska przytacza wyniki trzech najnowszych międzynarodowych analiz jakości żywności, przy których pracowali również naukowcy SGGW, wyjaśnia, jak badane są produkty na obecność pestycydów i dlaczego są one dopuszczane do spożycia, choć stwierdza się w nich obecność chemikaliów
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Prof. Ewa Rębiałkowska (kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW)
Data emisji: 7.03.2016
Godzina emisji: 9.20
ag/asz