Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Gabriela Skonieczna 14.03.2017

Sól, cukier i tłuszcze. Jakie jeść, by żyć zdrowo?

Gość "Czterech pór roku" zwraca uwagę, że obecnie wszystko jest posypane białym cukrem, którego jeszcze 100 lat temu nie było. - Słodziło się miodem, orzechami, sokami owocowymi i byliśmy zdecydowanie zdrowsi. Badania cały czas to potwierdzają - mówi Marta Pawłowska. 
Posłuchaj
  • Sól, cukier i tłuszcze. Jakie jeść, by żyć zdrowo? (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

jedzenie rodzina 1200.jpg
Przez żołądek do serca. Od jedzenia do radości życia

Problemem Polaków jest także spożywanie zbyt dużych ilości soli, której nadmiar szkodzi naszemu ciśnieniu, gospodarce wodnej, sercu i naszemu układowi nerwowemu. - My się przyzwyczajamy do pewnych smaków i poprawiamy naturę. Widzimy pomidora i od razu sięgamy po solniczkę - przekonuje Marta Pawłowska. Do soli nasz organizm przyzwyczaja się szybko, więc solimy coraz więcej.

Czym możemy zastąpić biały cukier? Jakiej dawki cukru dziennie nie powinniśmy przekraczać? Pod jakimi nazwami cukier "ukrywa się" na etykietach produktów? Sól himalajska i morska to lepsze rodzaje soli, czy te nazwy to tylko chwyt marketingowy? Jakie tłuszcze są zdrowe? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji. 

*** 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Marta Pawłowska (doradca żywieniowy)

Data emisji: 14.03.2017

Godzina emisji: 10.19

gs/ab