Jedynka
Katarzyna Karaś
14.11.2017
Nie tylko rogal świętomarciński. Menu na specjalne okazje
- Święta, w całej Polsce, mają specyficzne menu. Często jest tak, że tylko w tym dniu się pewne rzeczy je - powiedziała w radiowej Jedynce Izabela Byszewska.
Posłuchaj
-
Menu na specjalne okazje (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także
Święto Niepodległości kojarzy się kulinarnie nie tylko z rogalem świętomarcińskim, ale także z gęsiną. - Gęsina na Marcina. Wzięło się to stąd, że w tym okresie gęsi są najbardziej tłuste, najbardziej smaczne - wyjaśniła Izabela Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. - Gęsina to nie tylko gęś pieczona, np. na Kaszubach od wielu lat przygotowywana jest tzw. okrasa, czyli rodzaj tatara z mięsa gęsiego - wskazała.
4 grudnia swoje święto będą mieli górnicy - Barbórkę. - Golonka z piwem - to przede wszystkim. No i oczywiście galert, czyli zimne nóżki oraz sałatka śledziowo-kartoflana. Kuchnia śląska to kuchnia ciężka - zwróciła uwagę gość radiowej Jedynki. W audycji mówiliśmy także o tym, co można znaleźć na wigilijnych stołach w różnych regionach Polski. Wspomnieliśmy również o tradycyjnych daniach na wesela.
Izabela Byszewska opowiedziała też o ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszą regionalną potrawę i produkt. - W ciągu 17 lat, od kiedy prowadzony jest konkurs, zidentyfikowaliśmy ponad 18 tys. polskich specjałów - pochwaliła się.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Bogdan Sawicki
Gość: Izabela Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)
Data emisji: 14.11.2017
Godzina emisji: 10.20
kk