Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Konto Usunięte Konto Usunięte 17.01.2018

Skarby ukryte w produktach zbożowych

Makarony, kasze, płatki, mąka i pieczywo, czyli produkty zbożowe w naszej diecie. Wiele osób z nowym rokiem podjęło zobowiązanie, że będzie się zdrowo odżywiać. O zbilansowanej diecie, bogatej w przetwory zbożowe, mówił dr Dariusz Włodarek z SGGW.
Posłuchaj
  • Dr Dariusz Włodarek o zbilansowanej diecie (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Dr Dariusz Włodarek przypomniał, że produkty zbożowe zawierają wiele cennych składników.

- Nie nazywałbym tego dietą zbożową, ale codzienną dietą zbilansowaną, bo zboża od zawsze towarzyszyły nam w codziennym żywieniu. Po pierwsze są źródłem węglowodanów złożonych, które trawią się długo, dzięki czemu dają uczucie sytości i energię na cały dzień. Te mniej przetworzone produkty zawierają więcej składników mineralnych i witamin niż te bardziej przetworzone. Jeżeli wybieramy produkty mniej przetworzone to dostarczamy również błonnik pokarmowy, którego zalety trudno przecenić - tłumaczył gość radiowej Jedynki.

A czym skutkuje wykluczenie zbóż z diety?

- Przede wszystkim ogromnym zubożeniem diety. Jeżeli przestaniemy jeść zboża, to musimy jeść coś zamiast. Na przykład więcej warzyw i owoców, co jest zawsze wskazane, ale możemy zacząć jeść więcej produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to do końca dobre, bo mięso i produkty mleczne mają swoje miejsce w diecie, ale nie mogą być jedynymi produktami w diecie – powiedział dr Dariusz Włodarek.    

Czy kasze, ryż i makaron należy rozgotowywać czy nie? Miedzy innymi o tym w nagraniu.

***

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: dr Dariusz Włodarek (Katedra i Zakład Dietetyki SGGW w Warszawie)

Data emisji: 17.01.2018

Godziny emisji: 11.20

abi/kh