Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 28.01.2021

Badridżani. Przepis na pyszne zawijaski z bakłażana

Chwilowo - z uwagi na pandemię koronawirusa - nie możemy podróżować. Nie musimy jednak wsiadać w samolot, by poczuć się jak na wakacjach. Dziś proponujemy... Gruzję na talerzu - zimną przekąskę badridżani.

shutterstock gotowanie dziecko rodzic 1200.jpg
Przepisy kulinarne w Polskim Radiu

Składniki:

  • bakłażan
  • orzechy włoskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kolendra
  • sól
  • opcjonalnie - pestki granatu

Jak zrobić?

Na wpół miękki bakłażan kroimy w cienkie plastry wzdłuż, wyrzucając piętkę. Solimy go i odkładamy na papierowy ręcznik na pół godziny, aby wytracił goryczkę.

W tym czasie szykujemy nadzienie: mielimy orzechy włoskie (albo tłuczemy je w moździerzu). Szatkujemy drobno pęczek świeżej kolendry. Wszystko łączymy z 2-3 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą i kilkoma łyżkami gorącej wody.

Plastry bakłażana odsączamy i smażymy z obydwu stron na patelni z olejem, uważając, aby tylko zmiękły i ściemniały, ale żeby były całe. Następnie odsączamy je na ręcznikach papierowych, smarujemy pastą orzechową i zawijamy.

Zawijaski z wierzchu możemy udekorować pestkami granatu.


#SmakiPolskie 🔸 Skoro chwilowo żyjemy w reżimie raczej wykluczającym dalekie podróże, proponuję smak, który przypomni...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 28 stycznia 2021

Czytaj więcej:


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, czego się można nauczyć na kursach kulinarnych. W którym momencie należy posolić smażone mięso? Jak wybrać dobre cytryny? Dlaczego rosołu nie powinno się szumować?


Posłuchaj
03:55 Jedynka/Smaki polskie - 28.01.2021 Czego się można nauczyć na kursach kulinarnych? (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 28.01.2021 r.

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk