Przepisy kulinarne w Polskim Radiu
Składniki:
- bakłażan
- orzechy włoskie
- 2-3 ząbki czosnku
- kolendra
- sól
- opcjonalnie - pestki granatu
Jak zrobić?
Na wpół miękki bakłażan kroimy w cienkie plastry wzdłuż, wyrzucając piętkę. Solimy go i odkładamy na papierowy ręcznik na pół godziny, aby wytracił goryczkę.
W tym czasie szykujemy nadzienie: mielimy orzechy włoskie (albo tłuczemy je w moździerzu). Szatkujemy drobno pęczek świeżej kolendry. Wszystko łączymy z 2-3 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą i kilkoma łyżkami gorącej wody.
Plastry bakłażana odsączamy i smażymy z obydwu stron na patelni z olejem, uważając, aby tylko zmiękły i ściemniały, ale żeby były całe. Następnie odsączamy je na ręcznikach papierowych, smarujemy pastą orzechową i zawijamy.
Zawijaski z wierzchu możemy udekorować pestkami granatu.
#SmakiPolskie 🔸 Skoro chwilowo żyjemy w reżimie raczej wykluczającym dalekie podróże, proponuję smak, który przypomni...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 28 stycznia 2021
Czytaj więcej:
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, czego się można nauczyć na kursach kulinarnych. W którym momencie należy posolić smażone mięso? Jak wybrać dobre cytryny? Dlaczego rosołu nie powinno się szumować?
03:55 Jedynka/Smaki polskie - 28.01.2021 Czego się można nauczyć na kursach kulinarnych? (Smaki polskie/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Joanna Racewicz
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 28.01.2021 r.
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk