Eksperci: sektor rolny dobrze radzi sobie z pandemią. Pomaga wysoki popyt na żywność
Dr Aneta Janowska z SGH zwraca uwagę, że trzeba pomyśleć o konsekwencjach zakupów, zarówno zdrowotnych, jak i finansowych. - Kiedy zamiast warzyw, które są tańsze, kupujemy sobie na przykład czekoladę, to dla naszego portfela może t mieć smutne konsekwencje - mówi.
09:27 Jedynka-9-02-2021-cztery-pory-roku-pandemia.mp3 Pozytywne strony pandemii (Cztery pory roku/Jedynka)
Dietetycy załamują ręce. Żywimy się niezdrowo
Podkreśla, że pandemia pozwoliła też ludziom uważniej przyjrzeć się sobie. Mniej jedzą śmieciowego jedzenia, bo bary i restauracje albo są zamknięte, albo wydają posiłki jedynie na wynos, a nie każdy lubi jeść na świeżym powietrzu. - Zaczynamy wspólnie gotować w domu i wspólnie jeść, co wytwarza pożądane nawyki - wyjaśnia.
Polacy zamknięci w czterech ściana zaczęli doceniać również życie rodzinne i choćby wspólne spacery, na które nigdy nie było czasu.
Miałem wczoraj okazję uczestniczyć w bardzo ciekawym szkoleniu organizowanym przez Instytut Żywności i Żywienia. 🕵️♀️...
Opublikowany przez Mądrość na talerzu - Gabinet dietetyczny Wtorek, 3 grudnia 2019
Gość Programu 1 Polskiego Radia przyznaje, że z pewnością w społeczeństwie nasilił się podział. Ci, którzy mieli tendencje do zapijania stresu, pewnie robią to dalej, być może intensywniej niż kiedyś, za to powiększa się grono tych, którzy zainteresowali się czynnościami prozdrowotnymi. - Myślą: wirus wirusem, ale może wcześniejszy styl życia nie był najzdrowszy - mówi.
Dr Aneta Janowska ocenia, że z wirusem musimy się nauczyć żyć, bo nie jest to pierwszy wirus, jaki dotknął ludzkość, ale też z pewnością nie ostatni.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej/Youtube
Czytaj także:
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: dr Aneta Janowska (Szkoła Główna Handlowa)
Data emisji: 10.02.2021
Godzina emisji: 9.20
ag