Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 09.03.2012

Moda na tradycyjną polską kuchnię

Sushi z ziemniakami, ogórkiem i śledzikiem? To raczej zakręcona kuchnia. Ale kuchnia ma być smaczna, Więc jeśli to sushi z ogórkiem jest smaczne, to czemu nie. A może stare polskie potrawy?
Moda na tradycyjną polską kuchnięGlow Images/East News

Kuchnia się zmienia, bo zmienia się styl życia, zmienia się moda. Wraca więc moda na kuchnie polską. Wracają też stare, polskie warzywa takie jak pasternak, czy rzepa. – I okazuje się, że są to do pracy nowe i bardzo fajne materiały – mówi Agnieszka Kręglicka.

Agnieszka
Agnieszka Kręglicka

Odkrywany jest też topinambur. Przed ziemniakiem królowal na naszych stołach, jako warzywo skrobiowe. Teraz rośnie przy drogach, jako chwast. Więc jeśli ktoś chce mieć topinambur na stole, to raczej powinien przespacerować się wzdłuż polnych dróg. Tak samo do łask wraca olej tłoczony na zimno, ale nie z oliwek, ale z dostępnych w Polsce roślin oleistych. - To pozwala komponować nowe smaki w sałatkach - przekonuje gość radiowej Jedynki.

Aneta Kręglicka zwraca w "Czterech porach roku" uwagę, że takie jedzenie nie będzie - niestety - tanie. Bo jakość kosztuje, kosztuje również ekologiczne jedzenie.

Jednak stara prawda, że na jedzeniu nie warto oszczędzać sprawdza się. Bo im więcej wydamy na dobre i wartościowe jedzenie, tym niej wydamy na lekarstwa. Sprawdzili to już Amerykanie.

Aneta Kręglicka propaguje slow food, czyli jedzenie potraw w wolnym tempie, staranne ich przezuwanie i staranny ich dobór. Zachwyca się również polskimi serami, z których można - jej zdaniem - robić fantastyczne potrawy. Szkoda, że nic wspólnego z polską kuchnią nie mają potrawy, które często można zjeść w przydrożnych barach, opatrzonych szyldami tradycyjne polskie... coś tam.

Rozmawiała Karolina Rożej.

(ag)