Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 11.07.2016

Smaczne i zdrowe koktajle warzywne

- Warzywa są bardzo dobrym składnikiem koktajli, ponieważ w dużej mierze składają się z wody, często nawet w 90 procentach, więc nie musimy dodawać dodatkowo wody czy kefiru - mówi dietetyk Justyna Markowska.
Posłuchaj
  • Justyna Markowska o koktajlach warzywnych (Lato z Radiem/Jedynka)
Czytaj także

Jak dodaje gość radiowej Jedynki, użyte do zrobienia koktajlu warzywa można łączyć w różne ciekawe kombinacje smakowe. - Świetnie do tego nadaje się np. szpinak, jarmuż czy buraki - tłumaczy.

Wszystkim miłośnikom koktajli owocowych Justyna Markowska poleca, by dodawali do nich również warzywa. - To dla nas dużo lepsze niż wtedy, gdy spożywamy koktajle tylko na bazie owoców. Te ostatnie są oczywiście bardzo zdrowe, zawierają błonnik i wiele witamin, ale także cukier, od którego nasz mózg się uzależnia. Jeżeli połączymy to z warzywem, działanie cukru nie będzie takie negatywne dla naszego organizmu: ten wzrost poziomu glukozy we krwi będzie bardziej stopniowy - podkreśla dietetyk i psychodietetyk.

Które warzywa i owoce dają najsmaczniejsze połączenie i do jakich wytrawnych produktów dobrze pasują owoce, dowiesz się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Lato z radiem

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Justyna Markowska (dietetyk, psychodietetyk)

Data emisji: 11.07.2016

Godzina emisji: 11.24

pg/mg